IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Овергаз Мрежи" ще стимулира газификацията с единна цена за разпределение

Дружеството има основание да иска единна цена на базата на нормативната уредба, казаха от КЕВР

12:56 | 29.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Битовата газификация в България е на едно от най-ниските нива в Европа - едва 2% от домакинствата у нас ползват природен газ. В допълнение едва 16% от административните сгради у нас ползват природен газ. Данните са от доклад на Световната банка и бяха дискутирани по време на заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Темата на заседанието днес бяха бизнес плановете за развитие на "Овергаз Мрежи" в периода 2017 - 2019 година и искането за определяне на единна цена за услугата, която предоставя дружеството на своите клиенти във всички лицензионни територии в страната.

Обяснението на компанията пред журналисти беше, че с единната цена ще се стимулират по-слабо развитите региони от гледна точка на битовата газификация. Разчетите на компанията показват, че при тази процедура на едни клиенти цената ще бъде намалена, а на други - увеличена, но не с повече от 1-3%.

В момента цената за разпределение е 268,37 лева за 1000 куб. метра на година. Средногодишното потребление на едно домакинство в мрежата на "Овергаз" е около 950 куб. метра, обясниха още от дружеството. За стопанските потребители цената е по-ниска и зависи от обема на заявките.

Пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че на базата на нормативната уредба дружеството има основание да поиска единна цена, въпреки че разходите за отделните региони не са еднакви. "Това е принципът на "пощенската марка", каза той, давайки пример с цената на пощенската марка, която е една и съща, макар и разстоянията за доставка на пратката в различните части на страната са различни.

Регулаторът ще излезе със становище по искането на "Овергаз Мрежи" след закрито заседание на 25 април.

По-късно днес пък се очаква заседание на Комисията по казуса с бизнес плана на "Софийска вода". Въпросът за нормата на възвръщаемост на дружеството, стопанисващо столичното ВиК дружество, скара преди дни членовете на регулатора. Иван Иванов повтори днес, че смята, че обявените в плана на компанията 17% норма на възвръщаемост са икономически необосновани.

Останалите членове на КЕВР обаче посочиха, че това число е записано в договора за концесия на дружеството и регулаторът няма право да го промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още