IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Приоритет е да запазим капацитета на България като ядрена държава

Процедурата за изграждането на новата интерконекторна връзка с Гърция ще бъде напълно прозрачна, гарантира министърът

11:27 | 25.03.16 г. 3
Петкова: Приоритет е да запазим капацитета на България като ядрена държава

Развитието на ядрената енергетика остава приоритет за българското правителство и удължаването на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" са важна част от тези планове. Това посочи енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.

В отговор на депутата от БСП Лява България Васил Антонов тя посочи, че правителството държи на това България да запази капацитета си на ядрена държава. Всеки нов проект обаче трябва да бъде икономически изгоден и да бъде изграден изцяло на пазарен принцип.

Петкова отказа да коментира възможностите за рестарт на АЕЦ "Белене" с мотива, че по казуса има заведено арбитражно дело и е по-добре да не се коментира проектът преди окончателното произнасяне по него.

Министърът съобщи, че вече е приключил първият етап от процеса по удължаване на живота на двата блока в АЕЦ "Козлодуй" - обследване на остатъчния ресурс. В момента се изпълнява и реалната програма с 242 мерки за пети блок, като 55 от тях вече са изпълнени. Експлоатационният срок на блока изтича през 2017 година.

"За Блок 6 са предвидени 228 мерки", каза енергийният министър и допълни, че заради по-краткия срок през 2015 година са изпълнявани повече работи по пети блок в централата.

Новият газопровод - IGB, който ще свърже газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини - Стара Загора, е много важен за страната, защото той ще донесе истинската диверсификация на доставките и маршрутите на природен газ. По връзката към България ще тече газ от Южния газов коридор, припомни министърът в отговор на депутата Слави Бинев (Патриотичен фронт).

Тя уточни, че собственик на съоръжението е проектната компания ICGB, която ще носи отговорност за сключване на договори за пренос и ще е получател на приходите от пренос на природен газ. Именно тази компания ще проведе търговете за избор на изпълнител на строителните работи по съоръжението.

Цялата процедура ще бъде проведена спрямо записаното в Закона за обществените поръчки, при максимална публичност и прозрачност, увери Петкова. Тя посочи, че газовата връзка е получила европейски грант (по "Свързана Европа") в размер на 45 млн. евро, а все още се водят и преговори за намиране на допълнително финансиране. Приблизителната стойност на газовата връзка е 220 млн. евро.

Строителството на IGB ще започне в средата на тази година, а в средата на 2018 година се очаква и нейната търговска експлоатация.

В момента тече друга много важна процедура, подчерта Теменужка Петкова - пазарен тест, по време на който до края на март се очакват необвързващи оферти на търговци за резервиране на капацитет. До края на април ще се проведе и втората фаза на тази процедура - вече за обвързващи оферти за свободния капацитет на връзката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 8 години
заглавието е супер неадекватно .... ако сте го перефразирали зле за вас, ако го е казала тая зле за всички ни... след такова заглавие няма шанс да ви прочета статията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още