IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на електроенергия в България намалява през юни

Спад на производството има и при добива на твърди горива, отчита НСИ

11:40 | 29.08.16 г. 1
Производството на електроенергия в България намалява през юни

Производството на електроенергия в България намалява с 9% на годишна база през юни, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). През първия летен месец са произведени 3,42 хил. гигаватчаса електроенергия, което представлява увеличение от 10,8% спрямо предходния месец май.

Основната част от произведеното количество ток е реализирана на вътрешния пазар – 2,38 гигаватчаса. Спрямо май има спад от 1,3 на сто. На годишна база обаче статистиката отчита ръст от 2,6 на сто.

От началото на годината Електроенергийният системен оператор непрекъснато регистрира спад на производството на ток, свързано основно със свитото търсене и в България, и в региона. Анализатори обясняват това с ниската цена на природния газ, с която производството в газовите централи в Гърция и Италия е икономически по-изгодно.

У нас доставките на природен газ (внос и местното производство) се увеличават с 1% на годишна база до 200 млн. куб. метра. Това е с 13% по-малко спрямо доставките през май.

Местният добив остава без промяна спрямо юни 2015 година – в размер на 6 млн. куб. метра. На месечна база обаче има намаление от малко над 14 на сто.

През юни в страната са добити и 1,9 млн. тона твърди горива. Данните на НСИ показват намаление както на месечна (с 6,1%), така и на годишна база (с 10,9%). На пазара у нас са реализирани общо малко над 2 млн. тона твърди горива. Доставките намаляват с 5,5% спрямо май. На годишна база намалението е от почти 11 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Павлова да вкара Хемус до Търново и Русе - паневропейски коридор 4 в еврофондовете! А между Шумен и Търново да я правят с бюджетни средства, с по-малко "усвояване" на пари, рязане на лентички и повече истинска работа. Твърде много оствата от тази магистрала, за да я правим 30 години на по 10 км годишно... Да бъде готова с проектите, за да може ако останат средства отнякъде към края на текущия период, да се свърши колкото се може повече и каквото остане - да го включат за другия период до 2027. Не е толкова далеч, а няма изгледи да стане по-бързо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още