IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Славчо Нейков: Следващият атентат ще е срещу обект от критичната инфраструктура

Нужна е преоценка на европейската политика в областта на защитата на стратегическите обекти, смята експертът

12:14 | 23.03.16 г.
Славчо Нейков: Следващият атентат ще е срещу обект от критичната инфраструктура

Следващият терористичен удар в Европа ще бъде срещу обект от критичната инфраструктура, смята председателят на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков. Пред БНР той посочи, че това налага преразглеждане на европейската енергийна политика и анализ спазва ли се законодателството в областта.

Терминът „енергиен тероризъм“ се употребява в европейските документи още от 2004 година насам, посочи експертът и допълни, че от 2008 година има европейска директива за опазването на критичната инфраструктура – енергийна, транспортна и телекомуникационна.

Нападения върху критична енергийна инфраструктура вече са извършвани – през миналото лято на няколко пъти бяха взривени тръбите на Южнокавказкия газопровод (Баку – Тбилиси -  Ерзурум) на територията на Турция, припомни още Нейков. Европа също разчита на доставки на природен газ по това съоръжение.

Нейков е убеден, че на национално ниво са взети всички мерки за опазване на критична инфраструктура, но на европейско ниво е нужна преоценка на приоритетите и анализ как работи системата в рамките на съществуващото законодателство.

У нас от години се говори за защита на критична инфраструктура от посегателства като кражби на метали например, уточни още Нейков.

„Проблемът е много голям. Той не може да бъде свързан само с бежанците, но безусловно в контекста на този недостатъчно овладян човешки поток темата може да придобие много по-конкретни измерения“, категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още