IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P потвърди кредитния рейтинг на НЕК

Агенцията признава, че държавната компания може да разчита на подкрепата на Българския енергиен холдинг

20:18 | 28.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кредитната агенция Standard & Poor's (S&P) потвърди дългосрочния рейтинг на Националната електрическа компания (НЕК) на ниво В, с негативна перспектива, става ясно от съобщение в Bloomberg терминала.

От агенцията се аргументират за това решение с продължаващите проблеми за компанията, както и за цялата холдингова структура на Българския енергиен холдинг (БЕХ), въпреки предприетите структурни реформи от правителството.

Към края на септември над 90% от дълговете на НЕК, които са в размер на 2,4 млрд. лева, са към Българския енергиен холдинг. Към тези задължения се добавят и още 601 млн. евро, които компанията получи от държавния бюджет. Средствата бяха отпуснати, за да бъде погасено задължението към руската "Атомстройекспорт" за оборудването за АЕЦ "Белене".

Рейтингът отразява продължаващия натиск върху дълговете на компанията, ако приходите ѝ останат слаби или ако предизвикателствата за енергийния сектор в България се запазят.

От S&P посочват, че финансовите позиции на държавната компания остават неустойчиви в дългосрочен период, а посрещането на финансовите й задължения основно зависят от това колко бързо последните промени в регулаторните условия ще се превърнат в положителен паричен поток.

Агенцията признава намаляването на загубите на НЕК, но за първите девет месеца на годината компанията все още записва негативни резултати във финансовите си отчети. В мотивацията за решението за рейтинга на държавната компания са записани още и опасения за ликвидността й през следващите 12 месеца.

БЕХ обаче е в състояние да подкрепи компанията за повишаване на ликвидността, посочват от кредитната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още