IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният за енергетиката фонд раздаде 69,7 млн. лева през януари

Приходите във ФСЕС са в размер на 33,3 млн. лева, сочи статистиката за първия месец на годината

15:49 | 27.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фондът „Сигурност за електроенергийната система“ е набрал 33,3 млн. лева в първия месец на 2017 година. Направени са разходи за 69,7 млн. лева.

Това показва справката на институцията за работата през януари. През 2016 година Фондът набра 355,4 млн. лева, а разходите му достигнаха 290,5 млн. лева.

Фондът беше създаден за подкрепа на обществения доставчик – Националната електрическа компания (НЕК), за покриване на разходи, свързани основно с изкупуване на зелената енергия, както и по дългосрочните договори.

ФСЕС беше посочен и в резюмето на доклада на Световната банка, предписващ стъпките за пълната либерализация на електроенергийния пазар, като механизъм за компенсация за системата при излизането на производителите с дългосрочни договори на свободния пазар.

Във Фонда 5% от приходите си внасят производители и търговци на енергия, както и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и „Булгартрансгаз“ в качеството им на оператори на мрежи.

От тази гледна точка приходите трябва да са били ограничени със забраната за износ на електроенергия, която влезе в сила на 13 януари. Тогава по заповед на отиващото си правителство износът беше спрян, за да бъдат възстановени резервите в системата и да бъде гарантирано вътрешното потребление. 

Като приходи във Фонда влизат и парите, които България получава от продажбите на квотите за СО2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още