IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на европейските борси се търгуват на червено след решението на Фед*

Борсата в Лондон се срина с 2%, но по-късно през деня успя частично да се възстанови

16:58 | 18.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лондонският индекс FTSE 100 се срина с 2% от цената, на която отвори в петък, но бързо се възстанови след това, като трейдърите определят подобно движение като грешка тип „fat finger” (букв. „натискане на погрешния бутон на клавиатурата“), съобщава CNBC.

Малко преди обяд в Лондон FTSE 100 отбеляза спад с около 67 пункта. Индексът в момента се търгува с понижение от около 1,5%.

Акциите, включително тези на BT, Vodafone, HSBC и BP, също отчетоха сериозни понижения, преди да се възстановят по-късно в сесията.

Останалите европейски пазари увеличиха загубите си, след като Федералният резерв на САЩ реши да запази лихвените проценти на рекордно ниски нива с оглед състоянието на световната икономика.

Общоевропейският индекс STOXX 600 отбеляза спад от 2,1%. Германският DAX потъна с 3,2% и е на път да отчете най-лошия си дневен спад от 24 август насам. Френският САС също се понижи с 3%.

Златото поскъпна през последните два дни и макар че днес поевтиня, се кани да сложи край на трите поредни седмици загуба. Това накара цените на акциите на минните компании на лондонската борса Fresnillo и Randgold Resources да скочат с 4,5%.

Германският производител на спортни стоки Adidas отбелязва ръст с около 1,9%.

Застрахователният сектор обаче се търгува на червено след решението на Фед. Акциите на холандската застрахователна компания Aegon и британската Aviva са на силно отрицателна територия.

Акциите на автомобилните производители също се търгуват с понижения. Цените на акциите на френската Renault и на германската Daimler се понижиха с по 3,8%.

Банковият сектор също понася удари в петък. Акциите на Credit Suisse поевтиняха с 3,7%, а на National Bank of Greece с – 5%. Италианската банка Banco Popolare, британската Barclays и швейцарската UBS също се търгуват на силно червена територия.

* Информацията е актуална към 16:34 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Заювци.Плашите се от празните приказки на едно бабе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още