IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на европейските борси завършиха почти без промяна

Трейдърите продължават да обмислят какво ще означават политиките на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп за инфлацията

19:24 | 15.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на европейските борси завършиха сравнително без промяна във вторник, след като трейдърите продължават да обмислят какво ще означават политиките на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп за инфлацията, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 се търгуваше с минимален ръст в следобедната търговия. Секторите отчетоха смесена сесия, макар че този на суровините бе с 3,6% надолу след ръст миналата седмица.

Волатилните колебания при суровините явно накараха инвеститорите да се насочат към петролния и газов сектор на Европа. Той се повиши с 2,17% след спекулации, че ОПЕК наистина ще наложи намаление на добива си по-късно тази година.

Трейдърите продължават да следят икономическите политики на Тръмп отблизо заради ефекта, който може да имат върху паричната политика. Републиканецът заяви, че планира да отдели средства за инфраструктура и да намали данъците, за да стимулира икономиката. По-високите фискални стимули може да има влияние върху решенията на Федералния резерв за повишаването на лихвените проценти.

Акциите на Nokia поевтиняха с 6%, след като финландската компания обяви, че нетните продажби на ключовия ѝ бизнес с мрежи ще намелят през 2017 г. Компанията обяви и програма за обратно изкупуване на акции в размер на 1 млрд. евро.

EasyJet обяви спад на приходите за 12-те месеца до края на септември, но отчете рекорден брой пътници. Нискобюджетната авиолиния предупреди за насрещни ветрове през 2017 г., като акциите на компанията завършиха с над 5% нагоре.

Банките в Европа се представиха изключително зле във вторник. Акциите на Societe Generale бяха на отрицателна територия след новините, че финансовото министерство на Франция е започнало процес за възстановяване на 2,2 млрд. евро данъчни облекчения, дадени на кредитора след загуби, причинени от трейдъра Жером Кервиел.

Италианската Unicredit също бе на червено, след като Exane BNP Paribas намали целевата си цена за акциите. Unicredit планира да привлече 13 млрд. евро, за да засили финансите си, съобщи Wall Street Journal във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още