IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис Ципрас е поставил 7 април като краен срок за споразумение с кредиторите

Според източници на гръцките медии при преговорите с институциите правителството е отстъпило по почти всички искания на кредиторите

10:10 | 29.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Под тежестта на срив на икономиката гръцкият премиер Алексис Ципрас е разпоредил на своя екип да сключи споразумение с кредиторите до 7 април, за когато е насрочено заседание на Еврогрупата в Малта, съобщава в. "Вима". 

Цитирани от вестника източници твърдят, че при преговорите с институциите правителството е отстъпило по почти всички искания на кредиторите и че постигането на споразумение с тях е въпрос на дни.

"Алексис е взел своите решения", казва високопоставен представител от кабинета, цитиран от изданието. 

"Агония сред управляващите въпреки оптимистичните послания, идващи от тях, че техническото споразумение с кредиторите ще бъде постигнато до срещата на Еврогрупата на 7 април", пише в. "Нафтемборики".

Според изданието оптимизмът идвал най-вече от финансовия министър Евклидис Цакалотос, който отново дал уверения, че Атина се стреми към ускорено приключване на втория преглед на гръцката помощна програма. Той подчертал, че всички основни теми на преговорите с кредиторите са били приключени и че оставали само няколко "малки" въпроса. 

"Гърция се намира в извънредна ситуация и се нуждае от решение, прибягвайки до избори"., коментира бившият премиер-социалист Костас Симитис. 

В интервю за телевизия Sky Симитис казва, че разногласията и проблемите са толкова големи, че правителствената партия е неспособна да се справи с тях и че нови избори са единственото решение. Той изказва и опасения за възможен "инцидент", ако не се стигне до споразумение с кредиторите.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Tyrista
преди 7 години
no less than 3 rate hikes till 2018 !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още