IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина и кредиторите още не могат да се разберат за новия приватизационен фонд

Създаването на структурата е част от обещанията на правителството при подписването на третата спасителна програма

20:05 | 16.09.16 г. 2
<p>
	Сградата на гръкия парламент. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Сградата на гръкия парламент. Снимка: архив Ройтерс

Гърция и нейните международни кредитори още не могат да постигнат съгласие за управлението на новия приватизационен фонд в страната, съобщава Ройтерс.

Създаването на нов орган, който да отговаря за раздържавяването на гръцките активи, е част от обещанията, които Атина даде при подписването на третата спасителна програма за страната през миналия август.

Изпълнението на тази цел е заложена в първия преглед на програмата. В момента представители на международните институции, кредитиращи Гърция, се намират в Атина и преговорят с правителството за изпълнението на задълженията на страната, договорени в спасителната програма.

Според условията на третата спасителна програма новият фонд трябва да бъде управляван от Надзорен съвет с петима членове. Трима от тях ще бъдат номинирани от Гърция, а двама – от кредиторите. Всяка страна се предвижда да има право на вето при гласуване на кандидатите.

Другите точки, по които се водят преговори по този преглед, са свързани с либерализацията на енергийния пазар, лошите кредити на банките и борбата с укриването на данъци.

Източници на Ройтерс посочват, че все още има някои детайли, които се дискутират на техническо ниво. Представителите на гръцкото правителство пък обещават ускоряване на работата през оставащите седмици на септември.

Надеждите на Атина са разговорите да приключат до края на месеца. Така до средата на октомври страната ще може да получи следващия транш от 2,8 млрд. евро от кредиторите си.

Вторият преглед ще бъде по-сложен, защото чрез него институциите ще проверят дали Гърция изпълнява обещанията си по отношение на непопулярната в страната реформа на трудовия пазар. Ако обаче прегледът премине успешно, това ще бъде много позитивен сигнал за пазарите, посочва още Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Преди няколко години събитията около Гърция бяха в центъра на вниманието и се коментираха неистово, а сега никой не ги и поглежда. Гърция сега е като дълбока глуха провинция, от която никой не се интересува. Как се обърна света! И не към по-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Атина и кредиторите още не могат да се разберат за новия приватизационен фонд."Ами ако кредиторите пробват приватизация както българската , ясно че няма да се разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още