IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина празнува пирова победа с решението за дълга

Еврогрупата прави дълга устойчив, но с цената на нови икономии и без надежда за излизане от кризата, пише в коментар Greek Reporter

19:04 | 06.12.16 г. 8
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гръцкото правителство празнува, но пирова победа след решението на Еврогрупата за дълговете на страната. Това посочва в коментар гръцкото издание Greek Reporter. Причината е, че в замяна на предложените мерки за облекчаване на дълга, страната ще трябва да приеме още икономии.

В понеделник финансовите министри на еврозоната дадоха зелена светлина на краткосрочните мерки за облекчаване на дълга на Гърция. Те предвиждат удължванане на матуритета на най-старите задължения и други мерки, които ще намалят с 20 процентни пункта на съотношението между дълг и брутен вътрешен продукт (БВП) до 2060 година.

На пръв поглед новините от Брюксел сочат, че страната е на крачка от икономическо възстановяване, но преди да бъде прочетен дребният шрифт.

Срещу тези облекчения Атина ще трябва да изпълни искането за първичен бюджетен излишък от 3,5% до 2018 година, тоест още икономии за гръцкия народ, пише Greek Reporter. От съобщението на Еврогрупата обаче става ясно, че вратата за преговори колко дълго след 2018 година Гърция трябва да поддържа този излишък, остава отворена.

Не остана забелязано, че Международният валутен фонд (МВФ) не променя своето становище, че целта за първичен излишък не може да бъде изпълнена без нови фискални мерки. "Това означава, че гърците ще трябва да изстрадат още няколко милиарда евро", се посочва още в коментара.

Нещо повече - в понеделник гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос и неговите колеги не успяха да се разберат за финализиране на втория преглед на спасителната програма. Гръцкото правителство заяви, че очаква споразумение именно сега, но решението е отложено за януари 2017 година, макар и всички да отчетоха значителния напредък на страната.

Въпреки тези обстоятелства, гръцкото правителство отчита като успех решението на Еврогрупата. Посочва се, че премиерът Алексис Ципрас най-накрая е постигнал обещанията си, а облекчаването на дълга ще бъде истински рестарт на икономиката.

Опозиционният лидер на "Неа демократиа" Кириакос Мицотакис приветства решението, но посочва, че то съвсем не е достатъчно за връщането на икономическия растеж в страната. "Гърция повече от всякога се нуждае от национален план за развитие. План, който ще повиши производителността. План, който ще привлича инвеститорите и ще създаде добре платени работни места", каза той, цитиран от Ana Mpa. 

Според Greek Reporter обаче единственото, което се постига с решението на Еврогрупата е устойчивост на дълга, а гърците ще продължават да плащат прекомерно високи данъци, приходите им ще намаляват и без да виждат светлина в края на тунела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 7 години
В Америка вече Бърни Сендърс ратува за построяване на социална държава по подобие на скандинавците и цяла революция направи в съзнанието на не малка част от левомислещите американци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 7 години
Greek Reporter глупаво ликува. Създаден от наши съветски комунисти и нови червени неолиберални капиталисти( първоначално се изданаше на български ,а сега си прехвърлил на английски с цел да дезинформира България и света) остава без поглед за социалната държава на развита и демократична Европа и бълва дезинформации за ставащото в Гърция. Тези икономии се правят от доходите на богатите, а не от бедните, защото Сириза въведе, по примера на развитите европейски социални държави и богати страни от северна и средна Европа т.н реален социален минимум, който поема икономиите за хората с ниски доходи и ги компенсира. Време е Greek Reporter и американското Investor.bg да си понапълнят главата за същността на социалната държава на западна Европа и да ратуват за построяването на такава в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 7 години
Greek Reporter глупаво ликува, създаден от съветски комунисти без поглед за социалната държава на развита и демократична Европа и бълва глупости за ставащото в Гърция. Тези икономии се правят от доходите на богатите, а не от бедните, защото Сириза въведе, по примера на развитите европейски социални държави и богати страни от северна и средна Европа т.н реален социален минимум, който поема икономиите за хората с ниски доходи и ги компенсира. Време е Greek Reporter и американското Investor.bg да си понапълнят главата за същността на социалната държава на западна Европа и да ратуват за построяването на такава в България.Дора Апостолова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Много си зле , колега , нищо че си "милионер". Вземи се поразходи да видиш Испания на какъв хал е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
emilioner
преди 7 години
Как ирландци португалци и испанци се оправиха и икономиките им растат а нащте южни селски тарикати още реват?Европа трябва да ги мачка иначе никога няма да разберат че дълговете трябва да се плащат.И за финал ще цитирам един грък"при нас в Гърция старите кредити не се плащат, а настоящите ги чакаме да остареят"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Няма безплатна баница... тепърва ще имат проблеми м***ляките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Усукването на топките продължава ! Като не послушаха Варуфакис...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
kloynat
преди 7 години
тука сиртакито е без краи шоуто предсти засега Еврогрупата плаща волната Гръцка програма ку4етата си лаят а керванат си варви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още