IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бан Ки-мун: Проблемът с бежанците засяга не само ЕС

Мигрантската вълна не е грижа само на Европа, а на целия свят, смята той

21:11 | 19.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Проблемът с масовата миграция засяга не само Европейския съюз (ЕС), а е придобил глобален характер. Ето защо решението му не е грижа само на Европа, заяви в Словакия генералният сектерар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от ТАСС.

По думите му всички трябва да са солидарни с бежанците и да им съчувстват.

“На хората, които се спасяват от политически преследвания, бедност и конфликти, е нужно повече от проста проява на уважение. Нужна им е защита и помощ", коментира още той.

Бан Ки-мун подкрепи позицията на президента на Словакия Андрей Киска, който обяви, че страната му може да приеме няколко хиляди мигранти.

Именно бежанската криза беше главната тема на разговорите на Бан Ки-мун с държавните лидери на Словакия. След срещата с генералния секретар на ООн словашкият министър на външните работи Мирослав Лайчак заяви, че Братислава ще даде 2 млн. евро във фонда на организацията в помощ на бежанците. Освен това Словакия ще отпусне 18 млн. евро в тяхна подкрепа чрез други международни хуманитарни мисии и по собствени канали.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още