IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бриджит Макрон поема официална роля във Франция

Решението заплашва да подкопае усилията на Еманюел Макрон за промяна и модернизация

15:10 | 21.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френското президентство даде на първата дама Бриджит Макрон официална роля въпреки неодобрителния обществен отзвук - стъпка, заплашваща да подкопае усилията за Еманюел Макрон за промяна и модернизация, пишат Ройтерс и AFP.

В свое изявление президентството обяви, че Бриджит Макрон ще изпълнява "определени задачи" от името на държавата, но няма да получава заплата, няма да има собствен бюджет или отделен офис. От съобщението става ясно, че първата дама на Франция ще организира събития в Елисейския дворец и ще представлява Франция по време на международни срещи. 

Ройтерс припомня, че повече от 220 хил. души подписаха петиция срещу първоначалните планове за назначаването ѝ на подобна позиция, обвинявайки президента Макрон в непотизъм.

За разлика от първата дама на САЩ, съпругата на френския президент няма официална роля, въпреки че тя често работи за различни благотворителни каузи. В миналото и други съпруги на френските президенти са разполагали с малки екипи и са работили в Елисейския дворец, но без заплащане.

И въпреки че официалната роля на съпругата му е един от по-малките приоритети на Макрон, фактът, че това се случва представлява препятствие за него, пише Ройтерс. През последния месец популярността на Макрон непрекъснато намалява след тежки дебати в парламента за трудовата реформа и закона за обществената етика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още