IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Потенциалът за ръст на германската икономика може да се свие до 2025 г.

Работната сила в страната ще се свие със 2,5 млн. души до 2025 г., а нетната имиграция няма да успее да компенсира напълно това

15:12 | 24.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият ръст на Германия вероятно се е ускорил силно през първото тримесечие на 2017 г., като индустрията и частното потреблението са в основата на тенденцията. Същевременно обаче потенциалът за още по-голям ръст на най-голямата икономика в Европа може да се свие почти наполовина до средата на следващото десетилетие, съобщава Ройтерс, позовавайки се на последния редовен месечен доклад на централната банка на страната (Бундесбанк) от понеделник.

Сред стимулите за растежа са необикновено положителните нагласи в индустриалния сектор, големите поръчки от него, както и възстановяването на износа, който традиционно е един от основните стълбове на германската икономика. Тези фактори са помогнали за измъкването на икономиката от забавянето ѝ през късната 2016 г., смятат специалистите на Бундесбанк.

„Потреблението на домакинствата ще остане важен стимул за икономическия ръст поради благоприятното развитие на пазара на труда и положителните нагласи на потребителите“, става ясно от доклада.

Официалните данни за икономическото развитие през първото тримесечие на 2017 г. ще бъдат публикувани от базирания във Висбаден статистически институт на федералната република на 12 май. За четвъртото тримесечие на 2016 г. икономиката на държавата отбеляза ръст от 0,4%.

Въпреки краткосрочното разширяване на икономиката Бундесбанк предупреждава, че работната сила в Германия ще намалее бързо поради състаряването на населението, което ще повлияе негативно на растежа на продуктивността и на потенциала на икономиката.

Икономическият потенциал - естественият ръст на развитие на икономиката без стимули и при постоянна инфлация, в момента е 1,25% на година, но ще се понижи до 0,75 на сто през периода 2021 - 2025 г.

Централната банка на Германия предвижда, че работната сила в страната ще се свие със 2,5 млн. души до 2025 г., а нетната имиграция няма да успее да компенсира напълно това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още