IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отпуска 4,13 млн. евро за Сирия

Русия отказа да се включи във финансовата помощ за бежанците от войната

09:38 | 06.04.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България ще отпусне 4,13 млн. евро за Сирия, стана ясно след международната донорска конференция "Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона" която се проведе в Брюксел в сряда, предаде Dnes.bg.

Тя беше организирана от Европейската комисия и ООН, заедно с Германия, Великобритания, Кувейт, Катар и Норвегия.

Участващите в нея 70 държави и международни организации обещаха да дадат общо 5,6 млрд. евро тази година и още 3,8 млрд. евро през следващите две години.

От тези пари България ще отпусне 2,58 млн. евро през 2017 г. и още 1,55 млн. евро за 2018-2020 г.

Това ни нарежда на 29-то място по щедрост от 40-те държави и организации, които се ангажират да подпомогнат финансово сирийците и държавите от региона, които дават подслон на бежанците, търсещи спасение от продължаващата шеста година от гражданска война.

Събраните в Брюксел пари са по-малко от поисканите 7,44 млрд. евро, с които ООН настояваше да бъдат покрити хуманитарните нужди за 2017 г.

Най-щедрите дарители за тази година са Европейския съюз (ЕС), който ще даде 3,7 млрд. евро, Германия с 1,3 млрд. евро, Великобритания с 582 млн. евро и САЩ с 527 млн. евро.

България е в една група със Словакия, която обещава 2,8 млн. евро, и Литва с 2,3 млн. евро. След нас е Румъния, която е обещала само 200 хил. евро. Най-малко отделя Словения - 20 хил. евро.

От списъка на дарителите отсъства Русия, която също бе поканена на донорската среща. Вместо външния министър Сергей Лавров, в нея участва един от заместниците му - Генадий Гатилов, който разкритикува организаторите, че не са поканили представител на сирийския президент Башар ал Асад, който е "законното правителство на Сирия".

Сред държавите извън ЕС, ангажирали се с финансова помощ, освен САЩ са още Китай, Корея, Япония, Канада, Австралия, Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства.

Обещаните в Брюксел пари са предназначени за хуманитарна помощ и подкрепа на 12,7 милиона сирийци, нуждаещи се от храна и подслон. 6,3 млн. от тях са прокудени от домовете си, но все още са в страната, както и за над 5 млн. бежанци в Йордания, Ливан, Турция, Ирак и Египет. По данни на ООН над 7 млн. сирийци са застрашени от глад, а 1,2 млн. деца не ходят на училище.

В допълнение, международните финансови институции ще кредитират с  27,9 млрд. евро нисколихвени заеми съседните страни на Сирия, които изнемогват с грижите за бежанците и отчитат висока безработица и драстичен спад в икономиките си.

Международните донори се ангажираха и с инвестиции в Йордания и Ливан, с които да подпомогнат икономиките на страните.

"Единството на международната общност днес е по-уместно от когато и да е и общата ни работа да осигурим хуманитарна помощ за сирийците и да сложим край на войната, е по-спешна от когато и да било", заяви върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Форумът заклейми използването на химически оръжия от страна на правителството и на "Ислямска държава" срещу цивилното население. Последният от ударите със задушлив газ бе извършен в навечерието на брюкселската конференция и отне живота на над 72 души, а над 200 са ранени. ООН се ангажира с разследване за виновника за бомбардировката край град Хан Шейхун.

"Международната общност е решена да работи за намиране на мирно решение за Сирия и за всички сирийци", заяви Могерини. Участниците в конференцията изразиха подкрепа за мирните преговори, които се водят под егидата на ООН в Женева и на постигнатото от Русия, Турция и Иран, които са гаранти за примирието, договорено в Астана.

"Мащабът на страданията на хората е толкова голям, че е нужно спешно да се намери политическо решение", заяви Могерини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bvg
преди 7 години
За съжаление от България избягаха повече българи от колкото от Сирия и то без да е имало война. 4 млн. ? иначе отпускаме, в което няма нищо лошо, но за хората от Мизия и Хитроно държавата не иска да отпусне и стотинка. Като правителството прикрива съучастниците си в престъплението. Време е вече да се режат гърла. Депутатски и министерски!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"България ще отпусне 4,13 млн. евро за Сирия...България е в една група със Словакия, която обещава 2,8 млн. евро, и Литва с 2,3 млн. евро. След нас е Румъния, която е обещала само 200 хил. евро. Най-малко отделя Словения - 20 хил. евро."След нас не е само Румъния ... какво пак се правите на луди ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Срам ! За какво да плаща сиромашка България ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още