IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цакалотос: Пенсиите в Гърция няма да се орязват повече

Основните проблеми на икономиката са корупцията и укриването на данъци, коментира финансовият министър на южната ни съседка

18:42 | 24.02.16 г.
Цакалотос: Пенсиите в Гърция няма да се орязват повече

Гръцкото правителство не може да си позволи повече да намалява пенсиите, коментира финансовият министър на южната ни съседка Евклидис Цакалотос, цитиран от гръцкият в. „Катимерини“. Искането за намаляването на социалните разходи идва от страна на кредиторите на Гърция и основно от Международния валутен фонд (МВФ), допълва изданието.

Според Цакалотос  Фондът оказва силен натиск върху кабинета без да прояви никаква „социална чувствителност“. Според него искането за намаляването на пенсии отива отвъд подписаното през юли 2015 г. споразумение за нова спасителна програма.

Основният проблем на гръцката икономика е свързан с публичната администрация, корупцията и укриването на данъци, категоричен е финансовият министър. Той допълнва, че от критично значение за страната е именно борбата с укриването на данъци.

През миналото лято Атина подписа спасителна програма на обща стойност 86 млрд. евро. В нея е записано изискването за намаляване на разходите за пенсии с 1% от брутния вътрешен продукт на страната за 2015 г, посочва Ройтерс. Гръцкото правителство обаче предложи вместо това увеличаване на осигуровките, за да бъдат набрани необходимите допълнителни средства.

В плановете все пак се предвижда намаляване на пенсии, но чрез промяна в механизма за изчисляване на новите пенсии.

Представителите на кредиторите на Гърция напуснаха страната в началото на месеца, неудовлетворени от предложенията на властите. Очакванията са, че те ще се завърнат на масата на преговорите още през тази седмица.

Заявките засега са, че без орязване и на вече отпуснати пенсии няма да се мине.

Запазването на пенсиите обаче беше определено от правителството на Алексис Ципрас за „червена линия“, от която няма да бъде отстъпено. Страната на няколко пъти поиска МВФ да отпадне от списъка с кредиторите по новата програма, възразявайки срещу исканията за съкращаване на социалните разходи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още