IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас поиска от гърците да изберат "силно правителство" и цял 4-годишен мандат

Основният му конкурент Меймаракис пък заяви убеждението си, че "гърците искат да се отърват от лъжите"

14:02 | 20.09.15 г. 3
<p>
	Лидерът на &quot;Нова демокрация&quot; Евангелос Меймаракис <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на "Нова демокрация" Евангелос Меймаракис Снимка: Ройтерс

Парламентарните избори в Гърция, които се провеждат за осми път за 14-те години откакто страната е в еврозоната, са в разгара си. Гърция може и да е родина на демокрацията, но милиони уморени от избори гърци ще останат по домовете си днес и няма дори да се доближат до урните, коментира Telegraph.

Почти 10 млн. гърци имат право да дадат гласа си днес, като около 100 000 младежи на възраст от 18 години ще гласуват за пръв път днес. Но вялата предизборна кампания не успя да активизира надеждите сред обезверената нация, заявява журланлистът базиран в Атина Омейра Гил.

"Гърция ще поеме съдбата си в собствените си ръце", заяви бившият министър-председател Алексис Ципрас и лидер на партията СИРИЗА, когато даде гласа си днес, призовавайки избирателите да посочат "силно правителство с четиригодишен хоризонт".

Той заяви пред гласоподавателите, че "от утре започва нов ден" и е оптимист, че ще се завърне като лидер на страната. Ципрас призова гърците да дадат мандат на правителство, което "ще продължи със същата решимост и себеотричане да се бори в битките за защита на правата на народа си, не само в Европа, но този път и вътре в страната".

Лидерът на "Нова демокрация" и основен конкурент на Ципрас Евангелос Меймаракис също даде своя вот в северна Атина. Той заяви вярата си, че "гърците искат да се отърват от лъжите" и търсят по-добро бъдеще. Той направи специален коментар към жените избиратели в страната.

 

Лидерът на партията "Народно единство" Панайотис Лафазанис бе първият политик, който отиде до урните сутринта. Камапнията му е базирана на възстановяването на желанието на гърците да дадат "голямо НЕ" на новите искания на кредиторите, както заявиха 60% от гласовете на референдума през юни.

"Младите трябва да кажат голямо не на на това да се въздържат да дадат гласа си, не на чувството за неудовлетвореност и не на идеята, че всички политици са едни и същи", заяви той пред репортерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
scott
преди 8 години
огънал се?!?!?!? НЕ! ОСРЕБРИ ПОЗИЦИЯТА СИ, КАКТО НАШТЕ ПОУИТИЦИ - ПРЕХОДЪ. Цепурата - приказно богат. гаранзиа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ЦИПРАС - *** ПО ГОЛЯМ И ОТ НАШИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
Ципурата - долен ***, излъгал 62% от гърците и направил това, против което гласуваха тези 62%. А беше на един-единствен ход от матирането на "пирамидата" ... а се огъна на финала и продължи да дърпаш Гърция по смъртната спирала на дълга!Пасоците - същото соц-менте-***, от което започна потъването...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още