IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Димитър Димитров: Срещата в Братислава е от изключително значение

Това ще бъде първата среща, на която няма да присъства британският премиер и на която ще се обсъжда процедурата за Brexit

18:53 | 15.09.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Огромните противоречия, свързани с мигрантската криза, са най-големият проблем на Европа. Неформалната среща на лидерите на страните членки на ЕС, която ще се проведе утре в Братислава, е от изключително значение, защото това ще бъде първата среща, на която няма да присъства британският премиер и на която ще се обсъжда процедурата относно излизането на Великобритания от ЕС. Това каза социологът и политолог д-р Димитър Димитров в предаване „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

ЕС функционира въз основа на принципа на договореност, отбеляза той. Когато една такава договорена общност не е в състояние да се изправи пред неразрешим въпрос, тя отказва да се съобрази с основния принцип, допълни социологът.

Въпросът не е дали има единство в ЕС, а дали има работещи механизми за регулиране на общите европейски въпроси и дали тези механизми дават желаните резултати. Проблемът през последните години е, че по редица въпроси трудно биват намирани ефективни общи решения, каза от своя страна преподавателят по Европейско право д-р Христо Христев.

По думите му интеграционният модел след Втората световна война функционира все по-трудно при голям брой държави членки на ЕС.

Един от най-големите дефицити на интеграционния модел в Европа не е липсата на силно лидерство, а прекалената професионализация или затвореност на европейските институции и кадровия апарат, смята преподавателят.

Според него ЕС не може да продължи да съществува просто като едно либерализирано пространство, при което няма ефективна общоикономическа регулация и социално преразпределение. Важно е постигането на единно европейско равнище на правосъдие и вътрешни работи и реална обща външна политика, коментира още д-р Христев.   

Повече от разговора с д-р Димитър Димитров може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Кой ти говори за Русия...Европа не е била винаги ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Boyan Asenov
преди 7 години
Защо не емигрираш в любимата Русия. А може да пробваш и във Венецуела...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Дано тази изключително важна среща е неуспешна и доведе до разцепление на омразния на всички ни европейски съюз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още