IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетки хиляди протестираха против икономическата политика в Италия

Профсъюзите се обявиха против орязването на разходите и реформите в трудовия пазар

22:03 | 12.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Десетки хиляди членове на синдикални организации излязоха на митинги в над 50 италиански града днес, за да протестират срещу икономически реформи на правителството, които според тях подкопават правата им, предаде Associated Press.

Антиправителствени протестиращи, които не бяха свързани със синдикатите, влязоха в сблъсъци с полицията в някои градове, включително в Милано, където учащи, преоблечени като Дядо Коледа прескочиха оградата на кметството и хвърляха бутилки и други предмети. Полицията разпръсна протеста със сълзотворен газ. По данни на органите на реда са пострадали 11 техни служители.

Общата стачка, която наруши основни услуги в цяла Италия, е една от най-големите, свиквани от двата най-могъщи синдиката в страната срещу левоцентристкото правителство, което иначе традиционно се опитва да се харесва на профсъюзите.

Стачката създаде сериозен хаос, тъй като бе нарушена работата на влакове, автобуси, училища, пристанища и други, пише БТА.

Премиерът Матео Ренци каза, че правото на стачка трябва да бъде уважавано, но настоя, че по-твърдата му линия е необходима, за да върне икономиката към растеж и да създаде заетост. В знак на несъгласие представители на неговата Демократическа партия се включиха в митингите. 

Профсъюзите протестират срещу орязване на разходите и реформи в трудовия пазар, които ще направят по-лесно за фирмите да уволняват работници. Промените бяха прокарани от Ренци в опит да бъдат привлечени чужди инвестиции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още