IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank осребрява Abbey Life?

Германската банка може да получи 3 млрд. паунда за своето британско дружество

16:48 | 12.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Deutsche Bank осребрява Abbey Life?

Германската Deutsche Bank възнамерява да подобри капиталовите си резерви с продажбата на Abbey Life, пише Wall Street Journal, позовавайки се на информиран източник. Както твърди той, продажбата може да донесе 3 млрд. лири на германския кредитор. Сред заинтересованите е и Phoenix Group Holding, най-големият доставчик на застрахователни услуги във Великобритания.

„Deutsche Bank възнамерява да се концентрира над основния си бизнес“, пояснява източникът. Въпреки това обаче все още няма финално решение, което се чака едва след като Европейската централна банка прецизира изискванията си за капиталовата база на Deutsche Bank. 

Трансакцията може да си струва. Преди избухването на финансовата криза включеният в състава на германския индекс Dax концерн придоби Abbey Life за около 1 млрд. паунда. Получените пари ще са повече от добре дошли за Deutsche Bank. Със своя коефициент за капиталова адекватност CET 1 от около 11 на сто банката е доста назад по този показател. Увеличение на капитала като вариант за решаване на този проблем обаче не се обсъждало. Това би било равно на загуба на доверието, след като при досегашните увеличения банката вече обяви, че те са достатъчни, казва източникът.

Вместо това новият главен изпълнителен директор Джон Креън търси нови начини. Той възнамерява да намали или напълно да премахне дивидента за тази година. Това би бил силен удар за акционерите, след като акцията се обезцени четирикратно от пика от 102 евро за брой през 2007 г. Днес акцията се търгува със спад от 0,78 на сто до 25,61 евро за брой. С отказване от дивидент банката би си спестила над 1 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още