IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеръми Корбин призова за въвеждане на максимална заплата във Великобритания

Лидерът на британските опозиционни лейбъристи обаче не посочва конкретни стойности

19:06 | 10.01.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерът на опозиционните лейбъристи във Великобритания Джеръми Корбин призова за въвеждането на максимална работна заплата, тъй като се опасява, че след Brexit Обединеното кралство ще се превърне в икономика с „ужасно неравенство“, която прилича на битак.

Корбин не посочи конкретни стойности, но заяви, че са необходими радикални действия за справяне с неравенството. „Честно казано, би ми се искало да има някакъв вид лимит на високите възнаграждения“, каза лидерът на лейбъристите пред Радио 4 на BBC. 

На въпрос на какво ниво трябва да е този таван, той казва: „Не мога да посоча число, а и не искам на този етап. Опитвам се да кажа, че имаме най-лошите нива на равнопоставеност на доходите в сравнение с повечето страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)“. „И става по-зле. А корпоративното облагане е част от проблема. Ако искаме да живеем в по-егалитарно общество и да финансираме публичните си услуги, не можем да продължаваме с най-големите нива на неравенство“, посочва още Корбин.

Лидерът на лейбъристите, който печели около 138 хил. паунда годишно, по-късно заяви пред Sky News, че очаква евентуалният таван на заплатите да е малко по-висок от тази сума.

„Смятам, че заплатите, които се плащат на някои футболисти, са просто нелепи, някои възнаграждения на високоплатени изпълнителни директори са крайно нелепи. Защо на някого ще му трябва да печели повече от 50 млн. паунда годишно?“, пита Корбин.

По думите му в крайна сметка данъкоплатците ще извлекат полза от създаването на работни места в резултат на по-ниските заплати по високите етажи на корпоративното управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 7 години
Моля за извинение.Когато съм сбъркал, се извинявам с големи букви и на първа страница.Уважаеми Атанасио, обещавам Ви, за в бъдеще да чета постовете Ви по-внимателно и никога да не Ви взимам за някой друг. Колкото до Митев - той си е такава запазена марка, че не може да се сбърка. Просто съм Ви слял.И съжалявам. И се извинявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
обърка лудия, митев е със сгрешените политики :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 7 години
ура! ДАМИ И ГОСПОДА ИСТОРИЧЕСКИ ПОСТ В ИНВЕСТОРЪ!Най-накрая, след сгрешените парични поуитики на сички страни, по целиа свет, бай танас пише нещо РАЗЛИЧНО!КОЕТО Е БАЯ ПО-СМЕШНО, ДЕ! АТАНАСИО, ДА КАЖЕМ, ЧЕ ПРОИЗВЕЖДАМ МАРСОХОДИ. и ги произвеждам щото ПРАВИТЕЛСТВОТО ми е турило 100% данък върху инвестициите във: валутна търговиа, имоти, злато, облигации и т.н. А кажи ми ся, като види, че съм гъвкъв, успевам да пичелъ и от марсоходи, вместо да му се тропнем кат агне на хранилката: КВО ШЕ СПРЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА МИ СЛОЖИ 100% ДАНЪК И ВЪРХУ МАРСОХОДИТЕ? Сега ми се изяснява и защо паричните политики са сгрешени. трудно обясняваш, ам нааай-накрая. данъците ниски бе. шибни ено 95% данък и си у правилана скала. Баси забавата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 7 години
аз съм за силно прогресивен данък със топ скала 90% и необлагаема мин.заплатабило е по времето на ФДР и америка никога не е била по - добре от тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Ако имаше 100% данък нямаше банкстерите да взимат милиарди а после банките да се спасяват с парите на данъкоплатците а при корпоративният ще накара фирмите да инвестират в иновации защото иначе има прогресивно облагане и 100% данък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 7 години
Даже е малко танасе, 150% на тая капиталистическа гад ... и никой да не се занимава с корпорации, морпорации, фирми. и като се върнем у камената ера и всеки с по една мотика, няма да има системна криза !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Аз съм на същото мнение ,че трябва таван на заплатите и корпоративните печалби тоест 100% данък и е имало в Англия преди десетилетия С 100% данък се регулират доста неща в икономиката и в Швейцария имаше референдум за това но това е само част мерките които трябва да се вземат заради системната криза за която доцент Митко Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС обяснява още 2009г. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 В публикацията ми съм дал изказвания и на професори и нобелисти по икономика които заобиколно признават за системната криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 7 години
хахахаха, а що не го пуснеш на референдум ? :) че като сте почнали на разсипия поне да свършите работата качествено :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още