IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът Brexit: Nomura мести европейската централа във Франкфурт

Съюзът на чуждестранните банки очаква, че заради Brexit през следващите 2 години между 2000 и 5000 работни места може да се преместят във Франкфурт

15:55 | 27.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската инвестиционна банка Nomura реши да премести европейската си централа в германската финансова метрополия Франкфурт. За да може да предоставя всички свои услуги на единния европейски пазар и след Brexit, банката е подала молба за лицензиране на своя дъщерна компания във Франкфурт, обяви самата Nomura.

Колко работни места ще бъдат преместени в германския град засега не е ясно.

След планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз базираните в Лондон банки ще имат нужда от собствено дружество с банков лиценз в страна от ЕС, за да може да предоставят продукти и услуги в оставащите 27 страни членки. 

Съюзът на чуждестранните банки очаква, че ефектът Brexit може да доведе през следващите 2 години до преместване на между 2000 и 5000 работни места във Франкфурт. През миналата седмица и вторият по големина оператор на ценни книжа в Япония Daiwa Securities обяви, че ще подаде лиценз за своя дъщерна компания в германския град.  

Франкфурт, където е базирана Европейската централна банка, се оказва една от предпочитаните опции за глобалните банки, които искат да преместят служителите си от Лондон. Goldman Sachs Group и Morgan Stanley вече търсят офиси в града, който може да се превърне в новия търговски хъб в ЕС, казаха запознати източници по-рано този месец.

Nomura, която към март има 3026 служители в Европа, основно в Лондон, е обмисляла варианти като Мюнхен, Люксембург и Париж за европейската си дейност. Кенджи Ямашита, говорител на Nomura в Токио, е отказал коментар по решението.

Базираната в Токио компанията се радва на съживяване на печалбата в Европа напоследък след редица икономии. Миналата фискална година тя отбеляза първата си годишна международна печалба от седем години, след като освободи 900 служители, основно в Европа и САЩ. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още