IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Анализираме всеки ред в предложението на Лондон за Brexit

Мишел Барние ще информира институцията за хода на преговорите с Великобритания в средата на юли

22:27 | 27.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В понеделник Великобритания представи план за запазване на правата на гражданите на Европейския съюз (ЕС) в страната след Brexit, който видимо не се посрещна с възторг от главния преговарящ от европейска страна Мишел Барние.

Лондон изпрати предложение от 20 страници и 59 специфични предложения, посочи днес говорителят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас по време на обедния брифинг в институцията. "За нас всеки ред, всяка точка има значение и се анализира", коментира той в отговор на въпроса как се приемат идеите на Великобритания в Комисията.

"Говорим за правата на  3 млн. европейски граждани", отчете още Схинас и допълни, че темата не може да бъде разгледана повърхностно.

Говорителят на ЕК анонсира още, че Мишел Барние ще информира институцията за хода на преговорите на 12 юли.

Първият кръг от разговори между ЕС и Великобритания във връзка с Brexit се проведе на 19 юни и беше белязан от остър сблъсък на позициите. Главният преговарят от британска страна Девид Дейвис заяви, че страната му ще напусне единния пазар и митническия съюз, което потвърди съмненията, че "мек" Brexit няма да има.

Първата тема, която и двете страни заявиха, че ще обсъждат, бяха правата на гражданите - европейците във Великобритания и британците в ЕС, след като Великобритания напусне блока.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още