IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Няма алтернатива на споразумението с Турция за бежанците

Срещу документа има много критики, но никой не е предложил работещ вариант, който да спасява живота на хората, смятат в Брюксел

15:32 | 20.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сключеното преди година споразумение за реадмисия на незаконно влезлите в ЕС бежанци и мигранти, идващи от Турция, получи много критики, но досега никой не е предложил работеща алтернатива, която да спасява човешкия живот.

Това коментира говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас по време на обедния брифинг в Брюксел. Той посочи, че документът прекратява практики на каналджии, които поставят под риск живота на хората, търсещи убежище в Европа. 

В замяна на ангажимента на Турция да ограничи потока на бежанци, от ЕС обещаха 6 млрд. евро, основно насочени към подобряване на условията в бежанските лагери, както и премахване на визите за турските граждани, ако Анкара изпълнява условията. 

Схинас коментира още, че страните от ЕС са съсредоточени за изпълнението на „План А“, а не в търсене на възможности за реакция, ако Турция откаже да изпълнява споразумението, каквито заплахи се чуват от Анкара, не само във връзка с обтегнатите отношения между ЕС и Турция, а и в дългосрочен план.

През миналата седмица от ЕК посочиха, че споразумението е в интерес на всички страни в него – и на ЕС, и на Турция, и на самите бежанци.

По данни на Международната организация за миграцията (IOM) към 17 март в Европа през Средиземно море са влезли към 20 хил. мигранти. За същия период на 2016 г. броят на мигрантите надхвърляше 363 хил. души. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Алтернативата е елементарна и много проста!!!Подпомагате България, която да изгради 9 метра бетонена ограда с постове, по границата с Турция. Същото се прави и с Южната граница с Гърция. Подпомага се Македония за нейната ограда по същия начин.Какво се получава!!! Бежанците ще си стоят в Турция, като истински бежанци. Една религия, близка култура и прочие. След време би следвало да си се върнат по страните. През това време щом имате пари за харчене можете да подпомагате техните лагери. Икономическите мигранти няма да имат почти никакъв шанс да се промъкнат. Трафика ще секне с 95%.Гърция остава незащитена в този случай, но тя няма да може да се наводни, защото както бежанците, така и икономическите мигранти, ще знаят, че от Гърция на Запад път няма и максимум 50 хиляди ще се заклещят там. Реално днес мигрантите отиват в Гърция, защото знаят, че ще бъдат пропуснати. Ако знаят, че път няма, а има стени. Проблемът ще бъде решен.Елементарно, Брюкселски ГЕЙТАЦИИ, само, че не искате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още