IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри заем от 600 млн. евро за Украйна

С тази сума общо заемите от ЕС за Украйна стават 2,81 милиарда евро

16:50 | 16.03.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри заем от 600 млн. евро (638 милиона долара) за Украйна, който е част от програмата за подкрепа на икономиката и реформите в страната, съобщи БТА, позовавайки се на AP.

Комисията уточни, че с тази сума общо заемите от ЕС за Украйна стават 2,81 милиарда евро, считано от 2014 година. Парите ще бъдат отпуснати в края на март или началото на април.

Комисията посочи, че Украйна до голяма степен е изпълнила програмните си ангажименти, поети с цел да бъдат отпуснати средствата, включително мерки за борба с корупцията и осъвременяване на държавната администрация. 

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис посочи, че с този заем "ЕС потвърждава дългосрочния си ангажимент да подкрепи Украйна в усилията й да поддържа стабилност и да осигури икономическото възстановяване на страната."

На фона на продължаващата трета година сепаратистка война в Украйна, Европейската комисия отстъпи леко от исканията си Киев първо да отмени забрана за износ на украински дървен материал, посочвайки, че средствата могат да бъдат отпуснати, тъй като правителството е внесло проектозакон за отмяна на забраната, отбелязва Ройтерс.

Комисията очаква законът за износа на дървен материал, внесен в украинския парламент, да бъде приет без забавяне, посочи комисията в съобщение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Давайте, давайте... Даже сте си написали за какво ги давате - това е мизата за гласуване на най-важния в момента закон за Украйна - махането на забраната за износ на дървесина! И за ЕС това се оказа от първостепенна важност... хихихи.. Щот у ЕС не мое се сече както в потенциалното гробище Украйна... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още