IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП удължи безмитния достъп на Украйна до европейските пазари

Преференциите за Киев не засягат „чувствителни“ стоки, които могат да засегнат интересите на европейските производители

16:35 | 23.10.14 г.
ЕП удължи безмитния достъп на Украйна до европейските пазари

По време на пленарното си заседание в Страсбург европейските депутати подкрепиха предложение на Европейската комисия за удължаване на безмитния достъп на украински стоки до европейския пазар до края на 2015 година.

Мярката беше приета с 497 гласа „за“, 78 „против“ и 56 „въздържал се“, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент. 

Припомняме, че премахването на митата за украински стоки беше въведено през април 2014 година за период от 6 месеца. Плановете бяха след това тази едностранна търговска мярка да бъде заменена от взаимното отваряне на пазарите в синхрон със Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, което вече беше подписано.

След преговори между ЕС, Украйна и Русия обаче беше постигнато съгласие за забавяне на изграждането на свободната търговска зона между ЕС и Украйна до 31 декември 2015 година.

Действащите от април преференции премахват 94,7% от митата на ЕС, които се начисляват върху вноса на промишлените стоки от Украйна, както и 80% от митата върху вноса на земеделска продукция.

ЕС обаче запазва ограниченията върху безмитния внос на „чувствителни“ продукти, като зърнени култури, свинско, телешко и пилешко месо, както и преработени храни, за да не бъдат засегнати интересите на европейските производители.

Украйна също е задължена да се съобрази с европейските здравни стандарти, да зачита човешките права, основните свободи и върховенството на закона.

Според статистическа информация предоставена от Украйна, износът на страната към ЕС за първата половина на 2014 година се е повишил с 25%, или с 587 млн. долара, което компенсира блокирания износ на стоки към Русия, за който спадът е от 24,5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още