IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да прилага мониторингов механизъм за всички държави членки

Предложението за механизма за наблюдение е на двама български евродепутати и е одобрено от правната комисия на ЕП

09:44 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Комисията по правосъдие на Европейския парламент (ЕП) е приела късно снощи предложението да бъде създаден нов механизъм за наблюдение на демокрацията във всички страни от Европейския съюз (ЕС), съобщават от българската делегация евродепутати от Европейската народна партия.

Новият механизъм е по идея на депутатите Мария Габриел и Емил Радев. Той ще се прилага за всички държави в съюза и ще замени сегашните мониторингови доклади, които се изготвят само за България и Румъния.

Предвижда се механизмът да има широк обхват. Той има за цел да бъде обективен, основаващ се на доказателства и ще бъде прилаган по стандартен и неполитически начин към всички страни от ЕС, посочва се в съобщението.

Евродепутатът Емил Радев обяснява, че така всички ще бъдат третирани еднакво.

Предвижда се да се изготвят ежегодни доклади по този механизъм, като те ще бъдат обсъждани между националните парламенти и европейските институции. Когато има някакви забележки, които не са отстранени, ЕП, Европейската комисия (ЕК) и Съветът на ЕС може да предприемат коригиращи мерки. Възможно е да се стига и до спиране на еврофондовете, ако не се изпълняват мерките.

Предложението е новият механизъм да започне да действа от 2017 г. Първо обаче ЕК трябва да внесе законодателно предложение, допълва Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още