IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отпуска още 600 млн. евро за бежанците в Турция

Средствата са за образование и здравеопазване

15:23 | 28.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) отпуска още 600 млн. евро за бежанците в Турция по линия на финансовия инструмент, приет след сключването на споразумението за овладяване на мигрантските потоци през март.

От тях 300 млн. евро ще са предназначени за образование, а останалите 300 млн. евро – за здравеопазване на бежанците в Турция, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Със средствата ще се реимбурсират вече направени разходи за интегриране на сирийски бежанци в образователната система на страната. Директен грант ще позволи и около 500 хил. ученици от Сирия да се обучават на турски език, за да продължат образованието си в страната.

С това общата финансова помощ, отпусната от ЕС за Турция съгласно споразумението, достига почти 2,24 млрд. евро от договорените 3 млрд. евро, отчита ЕК.

ЕК припомня, че от обещаните на Турция 3 млрд. евро 1 млрд. са от бюджета на ЕС, а останалите 2 млрд. евро – от държавите членки. Според Брюксел вече всички държави членки са одобрили приноса си за този фонд.

Първата вноска на България за Механизма за бежанците в Турция беше одобрена днес от Министерския съвет и е в размер на 3,4 млн. лева.

Същевременно ЕК публикува и данни за изпълнението на схемата за презаселване на бежанци от Гърция и Италия. От предвидените за преместване 160 хил. души към други държави от ЕС са изпратени само 5 651 души. От тях 4 455 са от Гърция и 1 196 са от Италия.

От Турция в ЕС съгласно споразумението от март са прехвърлени малко над 1 000 сирийски бежанци, показват още данните на Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още