IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроборсите светнаха в червено въпреки възхода на гръцката борса

Книжата на най-големите гръцки банки скочиха с двуцифрени проценти след пропаданията в последните дни

19:40 | 06.08.15 г. 4
Евроборсите светнаха в червено въпреки възхода на гръцката борса

Европейските индекси поеха надолу в четвъртък, след като цените на суровия петрол удариха нови дъна, а Английската централна банка реши да запази основния си лихвен процент непроменен.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 изтри близо 0,8 на сто.

Гръцките акции нараснаха с почти 3% в четвъртия си ден на търговия след повторното отваряне в понеделник. За последните три дни банките в страната изтриха значителна част от капитализацията си, но в четвъртък National Bank of Greece добави 27,5%, а Eurobank Ergasias – над 17%.

Акциите на Old Mutual скочиха с около 5%, след като компанията отчете 20% ръст на коригираната оперативна печалба за първото полугодие на 2015 г.

Munich Re добави 1,8%, след като повиши прогнозата си за печалбата през 2015 г.

Deutsche Post спадна c 3,5%, след като логистичната компания намали целевата си печалба за 2015 г., след като изгуби 100 млн. евро поради поредица от стачки.

Английската централна банка очаквано запази основния си лихвен процент на ниво от 0,5 на сто, като осем от членовете на институцията гласуваха да няма промяна в текущия курс на паричната политика. Единствен банкерът Йън Маккеферти подкрепи покачване на ставката с 25 базисни пункта по време на срещата, показа протоколът от заседанието в четвъртък.

Освен протокола от заседанието в т.нар. "супер четвъртък" централната банка публикува и тримесечния доклад за перспективите пред инфлацията и брутния вътрешен продукт. Паундът реагира отрицателно, спадайки с над 0,5% спрямо долара веднага след излизането на решението.

Петролът се търгуваше в близост до няколкомесечно дъно в четвъртък, след като пренасищането на доставките продължи на фона на рекордния добив и сигналите за покачване на производството в Близкия изток. Брентът се търгуваше около 49,30 долара за барел, американският WTI – около 44,50 долара. Акциите в петролния сектор спаднаха с 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
по ниската цена на петрола озна4ава само 1 олигарсите ще стават още по богати от евтината суровина а потребителите да го духат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
всичко е мафия и интереси...и 4 лв литъра да стане и 3 лв гаста какво ще правим?ще цирикам еи пак ше ходим да заредим никой няма да покаже безплатната енергия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
polisat
преди 8 години
Някой може ли да каже защо последните 2 месеца цените на горивата у нас не поевтиняват при положение ,че петрола за този период е надолу с почти 20 %. Нека само да не споменаваме за цената на $,защото през този период се движи в тесни граници 1-2 %. Тук в Ямбол цената на дизела е 2.33 лв. а бензин А95 - 1.31лв. Това е абсолютно еднакво за всички вериги без дори 1 ст.разлика. Егати КЗК и КЗП и другите подобни "защитаващи правата " комисии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 8 години
В тази валутна война има само един победител - ЗЛАТОТО !!СЕГА ЦЕНАТА МУ Е НАЙ НИСКА И Е ВРЕМЕ ДА СЕ ТОВАРИ КОЛАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още