IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключиха седмицата със смесени настроения

Инвеститорите не дочакаха първата реч на Тръмп като президент на САЩ

20:01 | 20.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейските акции приключиха седмицата със смесени настроения, като пазарите на Стария континент не дочакаха встъпването в длъжност на Доналд Тръмп и първата му реч като президент на САЩ.

В края на сесията регионалният Stoxx Europe 600 се понижи с 0,07% до 362 пункта. В Германия DAX 30 се повиши с 0,29% до 11 630 пункта, във Великобритания FTSE 100 спадна с 0,14% до 7 198 пункта, а във Франция CAC 40 отчете ръст от 0,2% до 4 850 пункта.

В Милано FTSE MIB отписа минималните 0,06% до 19 479 пункта, а в Испания IBEX 35 добави несъществените 0,015 до 9 380 пункта.

Инвеститорите възприеха по-сдържан подход заради несигурността около политиките на Доналд Тръмп и администрацията му. Детайлите не се изясниха и след първата му реч, след като той се закле като президент на САЩ, и това се отрази на Wall Street. Американските индекси забавиха ръстовете от началото на сесията, а доларът и доходността по американските държавни облигации тръгнаха надолу.

В Европа сред най-губещите в днешната сесия се наредиха акциите на търговците заради спада на продажбите на дребно във Великобритания.

Акциите на компанията за луксозни стоки LVMH поскъпнаха днес, след като стана ясно, че групата се опитва да придобие 10% от производителя на луксозни очила Marcolin. Така френският конгломерат ще навлезе на пазара в Италия.

Най-силни ръстове в днешната сесия записаха акциите на компаниите от петролния сектор заради спазването на споразумението на ОПЕК за намаляване на добивите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още