IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси навлязоха в юни с понижения

Нови опасения за Brexit се отразиха негативно на настроението на инвеститорите

19:37 | 01.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В средата на седмицата европейските борси приключиха търговските сесии предимно на червена територия заради нарастващите опасения от възможно излизане на Великобритания от ЕС. Причината е ново актуално проучване, според което привържениците на т. нар. Brexit имат предимство.

„Рисковете се завърнаха, а инвеститорите трябва да обмислят последните данни за настроенията за индустрията“, коментира пазарният анализатор Майкъл Хюлсън от брокера CMC Markets UK мрачното настроение пред CNBC.

Според анализ на банка Metzler рискът от възможен Brexit систематично се подценява от инвеститорите. Проведената от Sentix анкета показва, че през май само 16 на сто от запитаните очакват излизане на Великобритания, спрямо 27 на сто през април. Сред инвестиционните инвеститори този дял е дори още по-нисък – 9 на сто. Според британския букмейкър Ladbrokes вероятността от Brexit е скочила през последните 24 часа от 21 до 27 на сто. 

На макроикономическия фронт негативни новини имаше и от Азия, и от Европа. Икономическото възстановяване в Китай отново е под съмнение, след като три отделни икономически проучвания показаха смесени данни за икономическата активност в страната.  Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) остана без промяна спрямо април на ниво от 50,1 пункта, което обаче е над очакванията за спад до 50 пункта, прогнозирани от 31 икономисти, анкетирани от агенция Ройтерс. PMI индексът на китайското икономическо списание „Цайсин“ (Caixin) се понижава до от 49,4 до 49,2 пункта. Това е 15-ти пореден месец свиване и най-ниската стойност от февруари.  Отделно изследване на бизнес активността в сектора на услугите показва, че PMI индексът се понижава от 53,5 до 53,1 пункта. Услугите, които генерират по-голямата част от БВП, са ключови за икономическия преход в Поднебесната империя.

В Европа също прозвучаха алармени сигнали. Производственият сектор в 19-членната еврозона расте и в петия месец от годината, но с по-бавни темпове, показват окончателните данни.  Активността в производствения сектор в зоната на единната валута расте по-бавно през май в сравнение с предходния месец, но остава на положителна територия, сочат данните на Markit Economics. Производственият PMI индекс за цялата еврозона се понижи до 51,5 пункта, което е по ниско ниво от достигнатите 51,7 пункта през април.

От другата страна на Океана обаче дойдоха обнадеждаващи новини. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор на Института за управление на предлагането (ISM) се повишава до 51,3 пункта през май. Консенсусната прогноза на икономистите, анкетирани от Ройтерс, беше за стойност без промяна спрямо април - 50,5 пункта. Доходността по двегодишните държавни облигации се понижава леко до 0,87%, а тази по 10-годишните е 1,81%.

И така – в крайна сметка на борсите в Стария континент равносметката от първия ден на новия месец изглежда така – германският Dax излезе от търговията със спад от 0,6 на сто до 10,204 пункта. За MDax понижението е от 0,5 на сто до 20 668 пункта, а при TecDax спадът е от 0,4 на сто до 1696 пункта.

Euro-Stoxx-50 понесе загуба от 0,9 на сто до 3037 пункта. Паневропейският индекс STOXX 600 загуби около 1 на сто, като всички важни подсектори бяха на червено. В Париж CAC 40 спадна с 0,67% до 4475,39 пункта, а в Лондон FTSE се понижи с 0,62% до 6191,93 пункта. IBEX 35 в Мадрид преглътна по-сериозна загуба от 1,3 на сто до 8916,90 пункта.

„Имахме добри данни от Германия. Индексът на мениджърите по поръчките бе добър. Това насърчи бичи настроените инвеститори. Но юни ще е труден месец – ФЕД ще решава за лихвената си политика, а във Великобритания ще се състои важният референдум. Това са все неща, за които борсата е по-скоро скептична“, коментира борсовият експерт на N-TV Сабрина Марграф.

Търговията в Европа до обяд коментира Юън Потс от Bloomberg London пред  Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
снимката е покъртителна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
снимката е покъртителна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още