IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията основно на зелено

Сред основните индекси само германският DAX завърши със спад

19:25 | 29.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на европейските борси затвориха основно на зелено в понеделник въпреки стресовия ден на търговия, след като инвеститорите приветстваха скока на цените на петрола и на акциите на миннодобивните компании, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 финишира с 0,5% нагоре, въпреки че бе под натиск през по голямата част от сесията.

Лондонският индекс FTSE 100 приключи без промяна, а френският САС – с ръст от 0,9%. Германският бенчмарк DAX се възстанови от по-ранните остри загуби и в крайна сметка затвори само с 0,2% по-ниско.

Китайската централната банка в понеделник намали т.нар. съотношение на изискваните резерви с 0,5% процентни пункта. Цените на някои метали се вдигнаха след новината предвид факта, че Китай е ключов купувач на метали. Това изпрати сектора на ресурсите дори по-нагоре, с ръст от 2%.

Акциите на производителя на стомана ArcelorMittal поскъпнаха с над 4%, а тези на Anglo American  - с повече от 5%. Цената на акциите на Randgold Resources също се вдигна с повече от 2% благодарение на по-скъпото злато.

Цените на петрола се възстановиха в понеделник като международният бенчмарк Брент поскъпна с 2% до малко под 36 долара за барел след новината, че Саудитска Арабия ще работи с други производители, за да намали волатилността на пазара в петролния сектор. Американският суров петрол се търгуваше силно нагоре до около 33,40 долара за барел.

Този скок на цените подкрепи сектора, като някои петролни и газови компании се представиха изключително добре, включително Seadrill, чиито акции скочиха с над 14%.

Банковият сектор още веднъж бе на фокус след ралито си от миналата седмица и негативните новини, които днес натежаха върху сектора. Анализаторите казват, че банките са изправени пред редица проблеми в резултат на разпродаването в сектора.

В понеделник няколко италиански банки приключиха на червено. Акциите на Banca Monte dei Paschi di Siena поевтиняха с 4,5%, а на Banca Popolare di Milano и Intesa Sanpaolo с дори повече. Bernstein намали целевата си цена както за HSBC, така и за вписаните в Хонконг акции на Standard Chartered. Акциите на HSBC отчетоха спад от около 2%, а тези на Standard Chartered успяха да преодолеят загубите и завършиха с лек ръст.

Цената на акциите на Morrisons се вдигна с 6%, след като британската верига супермаркети постигна сделка с Amazon за доставка на свежи и замразени храни на британското подразделение на американския гигант за доставка по домовете.

Акциите на Postnl поскъпнаха с 2,5%, след като куриерската компания отчете ръст от 21% на основната си печалба за четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още