IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха със спадове след коментарите на Тръмп

Общоевропейският индекс STOXX 600 приключи с понижение от 0,25

19:16 | 12.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските борси продължиха спада си в четвъртък следобед, докато инвеститорите следяха последните финансови отчети и коментарите на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп от сряда, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 приключи с понижение от 0,25%, като повечето сектори излязоха на червено. Компаниите от здравния сектор бяха сред най-зле представилите се, понижавайки се с над 2%. В сряда Тръмп заяви, че фармацевтичната индустрия се „разминава с убийство“ и обеща да се бори за намаляване на цените.

Телекомите също отчетоха спад от 0,7% в следобедната търговия. Ройтерс съобщи по-рано, че Fininvest, акционер в Mediaset, не е получил предложение от френската медийна група Vivendi за разрешаване на спора между компаниите. През декември френският медиен гигант повиши дела си в Mediaset до 28,8%.

На корпоративния фронт акциите на Ubi Banca поскъпнаха с над 7,5%, след като обяви план за закупуването на три малки италиански банки.

Акциите на компанията за луксозни стоки Richemont също бяха на върха на европейския индекс, след като акциите ѝ скочиха над 9% заради отчетените продажби за 3,09 млрд. евро през последното тримесечие на 2016 г.

Акциите на Marks & Spencer поскъпнаха с над 1,3% в късната сутрешна търговия, след като компанията запази насоките си за фискалната година без промяна в четвъртък и обяви по-добро от очакваното представяне както от дрехите, така и от продуктите за дома през третото тримесечие.

Най-голямата верига супермаркети във Великобритания Tesco заяви, че базовите продажби са се увеличили с 0,7% през коледния сезон. Акциите на компанията обаче поевтиняха с 2,4%.

Barratt, най-големият строител на жилища във Великобритания, заяви в четвъртък, че може да построи по-малко домове през тази фискална година, съобщи Ройтерс. Компанията очаква печалбата преди данъците да нарасне с 7% до 315 млрд. паунда през последните шест месеца на 2016 г. Акциите ѝ поевтиняха с 0,9%.

Данните, представени в четвъртък, показаха, че индустриалното производство в еврозоната отчита по-голям ръст през ноември. Растежът е от 1,5% на месечна база и 3,2% на годишна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още