IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключват седмицата с повишения

Настроенията бяха ориентирани предимно към данните за новите работни места в САЩ

19:46 | 05.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейските акции продължиха покачването на цените си от вчера и затвориха с повишения в последния търговски ден от седмицата след новината за изненадващ ръст на новите работни места в САЩ през юли, съобщава CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 затвори с покачване от 1,05% след позитивните данни за заетостта. За седмицата, обаче,  индексът показа признаци на слабост, като се понижи с 0,15%.

Секторите завършиха предимно на положителна територия, като автомобилите и банките се представиха най-силно, а здравеопазването е единственият сектор, който затвори на червено.

Всички големи европейски борси отчетоха повишения, като британският FTSE 100 се покачи с 0,79%, френският CAC 40 прибави 1,49%, а германският DAX нарасна с 1,36%.

Настроенията се ориентираха предимно към това, което се случваше в САЩ по време на следобедната търговия. Изнесените данни показаха, че работодателите в САЩ са добавили 255 хил. нови назначения през юли, които далеч надвишават прогнозите на пазара за ръст от 185 хил. работни места.

В резултат на новината доларът поскъпна спрямо кошницата от валути, между които еврото и стерлинга. Американските акции също записаха убедителни печалби след надминатите пазарни очаквания.

От друга страна пазарите все още се възстановяват от решението на Английската централна банка да намали лихвените проценти за първи път от повече от 7 години. В четвъртък АЦБ очаквано понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта и увеличи обема на програмата за изкупуване на активи с 60 млрд. лири  в отговор на притесненията след вота за напускане на Европейския съюз (ЕС). Британската централна банка стартира и нова схема за кредитиране и ще изкупува британски корпоративни облигации до 10 млрд. лири в следващите 18 месеца. Плановете включват заемане на до 100 млрд. лири на банките с цел да се гарантира, че мерките ще стигнат и до реалната икономика.

При отделните компоненти акциите на Allianz поевтиняха с 1,4% след новината от деня за срив на печалбата. Нетната печалба се срива с 45,5% на годишна база до 1,1 млрд. евро от 2,02 млрд. евро, колкото беше година по-рано. Това е по-малко от очакваните средно 1,55 млрд. евро от 12 анкетирани от агенцията анализатори.

Книжата на LafargeHolcim поскъпнаха с 5 на сто, след като финансовите резултати на компанията надминаха прогнозите. Датската транспортна фирма DSV повиши цената на акциите си със 7,3% след данните от силното второ тримесечие.

Германският моден брант Hugo Boss отчете скок в цената на книжата със 7,44%, въпреки че понижи прогнозата си за печалба за 2016 г. след спад на продажбите за второто тримесечие. Компанията заяви, че ще затвори около 20 самостоятелни магазина на глобално ниво през следващите 18 месеца, след като затвори около 20 магазина в Китай.

В банковия сектор италианската Mediobanca отчете ръст в нетната печалба през фискалното четвърто тримесечие, което тласна акциите към ръст от 8,75%. От своя страна Banca Popolare di Milano обяви, че през второто тримесечие нетната печалба достига 110 млн. евро в сравнение с очакванията на анализатори за печалба в размер на 74 млн. евро. Това повиши цената на книжата ѝ с 3,5%.Въпреки това италианските банки остават причина за безпокойство в еврозоната заради големия портфейл от лоши кредити.

От своя страна най-голямата държавна британска банка Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS) отчете по-голяма загуба от очакваното през второто тримесечие заради отделени повече пари за съдебно дело, свързано с продажбата на нейни акции през 2008 г. Акциите й поевтиняха със 7%.

По време на сесията цената на петрола беше под натиска на силния долар. Фючърсите върху американския лек суров петрол и тези върху европейския бенчмарк Брент понижиха цената си съответно до 41,33 долара за барел и 43,68 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още