IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се отърсиха от опасенията около Северна Корея

Общоевропейският индекс Stoxx 600 завъриш деня с повишение от 0,7%

19:01 | 30.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси приключиха с повишения в сряда, след като опасенията на инвеститорите около Северна Корея започнаха да затихват, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 завъриш деня с 0,7% нагоре, показвайки признаци на възстановяване, след като удари шестмесечно дъно в предишната сесия.

Акциите на компаниите от медийния сектор, който бе един от най-зле представилите се във вторник, поскъпнаха в сряда. Цената на акциите на ITV се вдигна с 2,6%.

Банковите акции също се придвижиха нагоре, подкрепени от някои повишения на оценките в сектора. Акциите на Swedbank поскъпнаха с 2,15%, след като JPMorgan повиши препоръката си за шведския кредитор.

Секторът на търговците на дребно обаче се представи най-добре в следобедните сделки. Веригите супермаркети Ocado и Sainsbury's записаха съответно 3,5% и 2,6% към стойността на акциите си.

Разглеждайки отделните компании, акциите на RTL Group първоначално скочиха до върха на европейския бенчмарк почти с 6%, след като компанията представи отчета си за първото полугодие. По-късно обаче цената им спадна леко и в крайна сметка книжата завършиха с 2,8% нагоре. Телевизионната група изненада анализаторите, въпреки че призна за „предизвикателния“ рекламен пазар.

В същото време цената на акциите на френската биотехнологична компания BioMerieux скочи с над 8,2%, след като повиши целите си за оперативната печалба и продажбите за тази година в резултат на стабилна серия от резултати.

Цената на книжата на Petrofac се повиши с 1%, макар че компанията понижи дивидента си с 42% като част от усилията да подобри счетоводния си баланс. По-късно обаче акциите поевтиняха и в крайна сметка акциите приключиха само с около 0,5% нагоре.

Еврото леко се понижи спрямо долара в сряда сутринта, търгувайки се за около 1,19 долара. Валутата надвиши нивото от 1,20 долара заради геополитически опасения.

В търговията предния ден пазарите в цял свят се стреснаха заради новината, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета над Япония. Американските борси обаче финишираха на зелено, а Азия се търгуваше като цяло с повишения в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още