IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха на положителна територия

Книжата на RBS поскъпнаха с 6,8%, докато тези на Unilever поевтиняха с 6,5%

19:54 | 20.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските фондови борси приключиха борсовата сесия в понеделник предимно с повишения на фона на серия корпоративни отчети и икономически данни и в очакване на подробности за икономическата политика на американския президент Доналд Тръмп.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,22%, след като вървеше надолу по време на следобедната търговия, предаде CNBC.

Сред най-големите борси най-добре се представи германският индекс DAX, който се покачи с 0,6%, докато британският FTSE 100 остана почти без изменение, а френският CAC 40 загуби 0,05%.

Телекомуникационният сектор беше сред най-силните в Европа, като се покачи с 1,14% в понеделник. За това допринесоха новините, че Softbank е готова да отстъпи контрола над Sprint на T-Mobile US на Deutsche Telecom. Акциите на Deutsche Telecom поскъпнаха с 2,5 на сто.

Най-добре представящите се акции от състава на STOXX 600 обаче бяха тези на RBS, след като поскъпнаха с 6,8% след новината, че компанията се отказва от плановете си да продаде Williams and Glyn.

На дъното пък се оказаха книжата на Unilever, които поевтиняха с 6,56% след съобщението от неделя, че Kraft Heinz е оттеглил офертата си за сливане.

Сезонът на корпоративните отчети продължи с тези на британската строителна компания Bovis Homes, която отчете спад на годишната печалба преди данъци за 2016 г., допълвайки, че очаква да построи по-малко жилища през 2017 г. Акциите й поевтиняха с близо 11 на сто, преди да ограничат леко спада до 10,2 на сто при затварянето на сесията.

Акциите на други компании от британския сектор на жилищните имоти също се озоваха на отрицателна територия, сред тях тези на Berkeley Group, Barratt Development и Taylor Wimpey.

Американските фондови борси остават затворени в понеделник заради националния празник Деня на президентите. Азиатските пазари пък приключиха търговията предимно с повишения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още