IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха търговията на зелено

Инвеститорите насочиха вниманието си към цената на петрола

20:22 | 08.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските индекси завършиха търговията в четвъртък с ръст, след като инвеститорите се отърсиха от неволите на световните пазари и насочиха вниманието си към цената на петрола и новините за представянето на акциите на отделните компании.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши търговията с около 0,2,% ръст.

Лондонският FTSE 100 затвори със скок от 0,6%, след като Английска централна банка не промени основната лихва. Френският CAC пък приключи търговията с 0,2% нагоре.

Германският индекс DAX също завърши деня с 0,2% ръст, въпреки информацията, че германският износ се срива с най-бързия си темп от 2009 г. насам.

Пазарите на горива останаха във фокуса на внимание на инвеститорите, след като цената на суровия петрол скочи с повече от 2%. В края на търговията петролът тип брент се търгуваше за 52,46 долара за барел, а американският суров петрол за 48,85 долара.

Royal Dutch Shell и Sbm Offshore завършиха търговията на зелена територия, но повечето акции приключиха на червено. Seadrill завърши със спад от 5,3%, а Statioil - с 3,2% надолу.

Цената на акциите на Deutsche Bank се сви с 1,8% след като банката предупреди в сряда, че очаква да отчете тежка загуба за третото тримесечие.

Volkswagen остана в центъра на вниманието след като главният изпълнителен директор на американското подразделение на компанията Михаел Хорн говори пред подкомисия на Камарата на представителите, която разследва признанието на компанията от миналия месец, че е инсталирала софтуер, манипулиращ тестовите данни за емисиите вредни газове на близо 500 000 четирицилиндрови щадящи околната среда дизелови автомобила. Акциите на VW завършиха търговията със спад от 0,5%.

Германският превозвач Lufthansa се радваше на поскъпване на книжата с 4%, a британската група Hays завърши със спад от 7,3% след като инвеститорите останаха разочаровани от резултатите ѝ за първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още