IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борсови индекси не реагираха на ускорената инфлация в еврозоната

Ръстът на потребителските цени достигна над тригодишен връх

19:34 | 04.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борсови индекси не реагираха категорично на данните от Евростат, че инфлацията в еврозоната достигна над тригодишен връх, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Euro Stoxx се понижи с 0,12%, като повечето сектори бяха на червена територия.

Компаниите в сферата на търговията на дребно бяха сред най-зле представящите се, като секторът записа спад от 1,36%. Акциите на британската компания Next поевтиняха с 14 на сто. Веригата магазини съобщи, че ще понижи прогнозната си печалба заради изключителните нива на несигурност.

Банките, от друга страна, записват ръстове трети пореден ден и секторът добавя 0,55% към стойността си.

В сферата на макроикономиката инфлацията в еврозоната се ускорява до 0,6% на годишна база през ноември до 1,1% през декември.

Английската централна банка (АЦБ) заяви в сряда, че потребителското кредитиране расте през ноември с най-бърз темп от 2005 г. насам.

Акциите на Michelin поевтиняха с 2,3%, след като банката Societe Generale понижи рейтина на акцията от „купувай“ до „задръж“. При Volkswagen понижението е над 1,2%.

Европейската комисия удължи срока, в който трябва да се произнесе за предложението на ChemChina да купи швейцарската фирма производител на пестициди Syngenta.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още