IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови пазари с първи ръст от четири сесии

Петролът поскъпва след подновени надежди, че пазарите могат да бъдат балансирани скоро

19:29 | 25.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови пазари затвориха сесията във вторник на зелена територия за първи път от четири дни, съобщи Bloomberg. Инвеститорите са в очакване на двудневното заседание на Федералния резeрв в САЩ, а позитивните настроения върнаха и резултати от финансови отчети, както и неочакваният ръст на бизнес доверието в Германия през юли, пише CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 финишира с ръст от 0,41% до 380,77 пункта, като всички сектори, част от индекса, записват повишения. Банките поведоха печелившите след финансовите отчети на Banco de Sabadell, която съобщи за печалба от 235 млн. евро. Акциите на испанската банка поскъпнаха с 3,85% до 1,912 евро за брой.

Ръстът на DAX беше ограничен от лоши новини за автомобилни компании. Акциите на Volkswagen загубиха 1,32% от стойността си и затвориха на ниво от 134,05 евро за брой след решението на германските власти, че собствениците на коли, които откажат софтуерно обновяване във връзка с "Диезелгейт", ще загубят регистрацията си. Същото грози собствениците на автомобили с марки Audi, Skoda и Seat.

Така DAX отбеляза ръст от 0,55% до 12 264,31 пункта. Индексът беше подкрепен от данните за ръст на бизнес доверието в Германия до рекордните 116 пункта през юли.

Френският САС 40 достигна до ниво от 5 161,08 пункта, което е увеличение от 0,65 на сто. Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, финишира с ръст от 0,77% до 7 434,82 пункта, подкрепен от представянето на медийната група Informa, която съобщи за ръст на приходите си от 40% през второто тримесечие. Това доведе до скок на цената на акциите на компанията от почти 2,8 на сто.

В очакване на заседанието на Фед цената на златото удължава негативната си серия, допълва още market Watch. Ценният метал се търгува за 1 250,80 долара за трой унция, което е спад от 0,3%.

Цената на петрола се повишава към края на европейската сесия, под влиянието на заявките от Саудитска Арабия и Нигерия за ограничаване на износа. Това върна надеждите, че пазарите ще намерят баланса.

Американският лек суров петрол се търгува за 47,21 долара за барел, или ръст от 1,9%. Европейският сорт Brent достигна до цена от 49,49 долара за барел, което представлява ръст от 1,8 на сто.

На валутните пазари стойността на еврото се повишава след връщането на Гърция на капиталовите пазари. За кратко еврото достигна до 1,1712 долара за едно евро. Търговията към края на европейската сесия се извършваше при 1,1654 долара за едно евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още