IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови пазари забравиха "черния" понеделник

Сесията приключи със значителни повишения за водещите индекси на борсите на Стария континент

19:31 | 25.08.15 г.
Европейските фондови пазари забравиха "черния" понеделник

Втората сесия за тази седмица приключи със значителни повишения за водещите индекси на фондовите пазари на Стария континент. Инвеститорите забравиха „черния" понеделни”, успокоени от допълнителните мерки, които предприема Китай за облекчаването на паричната политика, пише CNBC.

Оживление се наблюдава и отвъд Океана, където търговията започва с ръст на водещите индекси на Wall Street.

Едно от най-значимите увеличения днес записва Europe Stoxx 600. Стойността на паневропейския банчмарк се повиши с 4,18% до ниво от 356,29 пункта. В понеделник индексът изтри повече от 5% от стойността си – едно от най-значимото падение от 2008 година насам, посочва Market Watch.

С почти 5% се повишава стойността на DAX 30 – до ниво от 10 128,12 пункта.

Почти заличават загубите си от вчера водещите индекси във Франция и Великобритания. CAC 40 днес записва ръст от 4,14% до ниво от 4 564,86 пункта. В понеделник спадът на индекса беше в рамките на малко над 5 на сто. Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса – FTSE100, се повишава с 3,09 на сто до ниво от 6 081,34 пункта. В „черния” понеделник индексът загуби 4,2 на сто от стойността си.

Всички европейски компании от петролния и газовия сектор приключват на зелена територия след като цените на Brent-а и американския лек суров петрол се стабилизираха. Европейският сорт се търгува при цена от 43,70 долара за барел, а американският сорт – все още е под нивото от 40 долапа – 39,62 долара за барел.

Акциите на Sygenta поскъпнаха с повече от 6на сто, след като беше разпространена новината, че Monsanto увеличава офертата си за покупка на компанията до 47 млрд. долара.

Едни от най-добре представящите се обаче бяха акциите на гръцки компании. Книжата на National Bank of Greece поскъпнаха с почти 26%, докато на Hellenic Telecommunications – в рамките на 20 на сто. 

Индексът на Атинската фондова борса - ASE, се повиши с повече от 9% до 621,7 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още