IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси не намериха единна посока

Геополитическите напрежения в региона обаче продължиха да оказват натиск над пазарите

19:40 | 18.07.16 г.
Европейските индекси не намериха единна посока

Европейските индекси не намериха единна посока в понеделник, след като инвеститорите приветстваха сделката за придобиване на британския производител на чипове ARM от страна на японската технологична компания Softbank, съобщи CNBC. Геополитическите напрежения в региона обаче продължиха да оказват натиск над пазарите.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,2 на сто.

Японският технологичен концерн SoftBank ще придобие Arm Holdings, британската технологична компания за производство на чипове, за 23,4 млрд. паунда (32 млрд. долара) в една от най-големите сделки в технологичната индустрия. АRM има силно присъствие на пазара на мобилни устройства и възнамерява да се превърне във водещ фактор и в навлизането на повече смарт устройства.

Акциите на АRM първоначално скочиха с 46%, но после овладяха ръста до около 40 на сто.

Инвеститорите следяха и развитията в Турция, където в неделя броят на задържаните военни и съдии се повиши до 6000 души.

Редица компании в сферата на туризма, включително Thomas Cook и TUI, финишираха на червено.

Швейцарската банка Credit Suisse понижи перспективата си за акциите на Glencore до неутрална, но повиши таргета за цената както за Glencore, така и за Anglo American, Rio Tinto и BHP Billiton. Всичкии компании, с изключение на Glencore, затвориха сесията със спадове.

Испанската банка BBVA отчете спад от 2,8% в цената на акциите си, след като Credit Suisse понижи таргета си за цената. BBVA има близо 40-процентов дял в турската банка Garanti, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още