IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси не намериха единна посока в навечерието на вота на Острова

Инвеститорите очакват срещата на Европейската централна банка утре

19:37 | 07.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските индекси приключиха сесията без да намерят единна посока на фона на спада на цените на петрола и изостреното внимание на инвеститорите заради политическите събития, съобщава CNBC.

Водещият британски индекс FTSE 100 се понижи до двуседмичен минимум под натиска на по-силния паунд и в навечерието на предсрочните избори в страната. Бенчмаркът записа спад от 0,62% до 7 478 пункта.

В Германия водещият индекс DAX 30 отписа 0,14% до 12 672 пункта. Във Франция САС 40 се понижи с 0,07% до 5 625 пункта. В Испания IBEX 35 записа спад от 0,07% до 10 871 пункта.

Регионалният Stoxx 600 обърна тренда от сутринта и изтри минималните 0,06% до 389 пункта в края на сесията.

Цените на петрола се понижават заради изненадващия ръст на запасите от суров нефт в САЩ. Малко след затварянето на европейските пазари сортът Брент поевтинява с 3% до до 48,41 долара за барел в Лондон.

Сред най-добре представящите се акции в днешната сесия се нареждат банковите, след като испанският кредитор Santander обяви, че купува затруднения си конкурент Banco Popular за символичната сума от 1 евро. Новият собственик на проблемната банка обяви и план за набирането на 7 млрд. евро за стабилизирането й.

Същевременно акциите на компаниите от химическата индустрия бяха сред най-зле представящите се. Пазарната оценка на Covestro се понижи с 4,6%, след като гигантът Bayer съобщи, че е реализирал „съществен прогрес“ в намаляването на дела си в производителя на пластмаси.

Френската компания Vivendi подписа споразумение за придобиване на Havas Group. Акциите й поскъпнаха с над 2% след обявяването на новината.

Инвеститорите внимателно наблюдават събитията във Великобритания, в която утре се провеждат предсрочни избори. Засега проучванията на общественото мнение показват преднина на Консервативната партия на премиера Тереза Мей. Противоречиви са обаче резултатите от проучванията дали Мей ще успее да постигне парламентарно мнозинство в светлината на приближаващото начало на преговорите за напускане на ЕС.

На фокус е и срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и дипломатическата криза в Персийския залив и Близкия изток. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още