IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси приключиха сесията на червено

Най-добре се представи шведската компания Fingerprint Cards, чиито акции поскъпнаха с 13%

19:52 | 30.12.15 г.
Европейските индекси приключиха сесията на червено

Европейските индекси приключиха търговията в сряда с понижения, тъй като инвеститорите проявиха предпазливост заради слабостта в глобалните пазари на суровини, съобщи CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,4, като почти всички сектори бяха на червена територия.

За пореден път във фокуса на вниманието остана цената на петрола. След кратко възстановяване във вторник и двата основни сорта – американският лек суров петрол WTI и европейският бенчмарк Брент – поевтиняха с около 3% в сряда и се търгуват под 37 долара за барел. Американската администрация за енергийна информация потвърди ръста на резервите миналата седмица, който възлиза 2,6 милиона барела.

В енергийния сектор незадоволително се представиха акциите на Seadrill и Tullow Oil, като и двете отчетоха около 5,5% поевтиняване.

Водещият лондонски индекс FTSE отчете понижение от 0,64%, германският DAX изтри 1,08%, Френският CAC 40 приключи сесията с 0,52% спад, а испанският IBEX се понижи с 0,29%.

Акциите на швейцарската банка Julius Baer поскъпнаха с 4% въпреки новината, че банката е заделила 200 милиона долара за решаване на скандала с разследване в САЩ. Американските власти твърдят, че банката е помагала на богати американци да укриват данъци.

Акциите на Barclаys поевтиняха с 0,8% след новините, че банката ще плати близо 14 милиона долара, за реши регулаторен спор със САЩ.

Други банки, листнати на борсата в Лондон, като RBS и HSBC, също отчетоха спад в цените на акциите си.

Най-добре се представи шведската компания Fingerprint Cards, чиито акции поскъпнаха с 13%. Според Bloomberg това са и най-успешните акции в Европа за 2015 г. с годишен ръст от 1 460%.

Най-незадоволително беше представянето на луксозните брандове Burberry, Hugo Boss and Luxottica, като акциите и на трите компании поевтиняха с над 1%.

Porsche и VW записват също повече от 1% спад в цената на акциите си.

Британският търговец на дребно Ocado финишира с 3% понижение заради опасенията от все по-голяма конкуренция от страна на Amazon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още