IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се добраха до зелената територия

Силната акция на Siemens подпомогна германския Dax, докато ефектът от решението на Английската централна банка отшумя бързо

19:24 | 04.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В предпоследния търговски ден на седмицата водещите европейски индекси приключиха деня с ръстове. След силния финансов отчет на Siemens акциите на концерна скочиха и повлякоха германския Dax нагоре, докато ефектът от решението на Английската централна банка бързо отшумя. 

Паневропейският индекс STOXX 600 достигна нови висини за сезона, закривайки сесията с ръст от 0,67%. Всички сектори отчетоха нарастване, с изключение на химическия сектор, който отчете загуба. FTSE 100 е нагоре с 1,59%, докато FTSE 250 скочи с 1,45 на сто. Френският CAC 40 и германският DAX отчетоха нарастване с 0,57 на сто.

В четвъртък централната банка на Англия намали за първи път от 2009 г. насам основната си лихва - с 25 базисни пункта, понижи и прогнозите за растежа и заяви, че ще разшири програмата си за държавните покупки на облигации, позната като количествени улеснения, за да спомогне за ръста на британската икономика.

„Някои от промените в тази нова реалност може да се окажат трудни и да отнемат доста време, но Великобритания може да се справи, тъй като тя има една от най-гъвкавите икономики в света", заяви управителят на централната банка Марк Карни по време на своята пресконференция.

„Централната банка се реши на голям ход, в който групира много мерки в малки дози", коментира икономистът Катрин Льокен от Sal. Oppenheim. Това решение според нея е подходящо, тъй като въздействието на предложения референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз все още не е пълно. 

Огромна част от ръста на Dax се дължи на един компонент - Siemens, който представи добри финансови резултати, а акцията поскъпна с 4,5%. Във фокуса на вложителите бяха и книжата на Merck, Beiersdorf и ProSiebenSat 1.

Книжата на Deutsche Bank  поскъпнаха с 1,7 на сто, а тези на Commerzbank – с 1,1 на сто. Акциите на ProSiebenSat.1 са нагоре с 0,3 на сто, след като медийният концерн отчете ръст на приходите и печалбата си. 

Заради предупреждение за цената на акциите от страна на брокери надолу поне и цената на книжата на  Adidas. Иначе силните акции, които поскъпнаха с над 60% от началото на годината, сега приключиха сесията със спад от 2 на сто. 

На дъното на Dax са акциите на Beiersdorf със спад от 3,23%. И производителят на Nivea не успя да се възползва от представянето на резултатите си. 

Вижте коментар на главния изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер в материала на Bloomberg TV Bulgaria:


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още