IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се оцветиха в зелено

Проблемите в автомобилния сектор увеличават натиска върху DAX

19:40 | 03.11.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Индексите на водещите борси на Стария континент завършиха търговията във вторник с леки повишения, след като ралито на цените на петрола помогна за отърсването от слабите резултати на компании като Standard Chartered, пише CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 записа ръст от 0,4%, въпреки колебанията по време на борсовата сесия. Лондонският FTSE и френският CAC приключиха търговията с ръстове, съответно от 0,34% и 0,41%. Проблемите в автомобилния сектор продължават да увеличават натиска върху германския DAX, който остана почти без промяна.

Инвеститорите в Европа следиха последните финансови отчети на UBS и Standard Chartered днес, както и развитието на скандала с Volkswagen и новините от Shell.

Най-голямата швейцарска банка UBS отчете нетна печалба за третото тримесечие, която значително надмина очакванията на анализаторите, но обяви, че е разследвана от властите заради сметки, свързани с ФИФА. Нетната печалба за трите месеца, приключили в края на септември, е 2,1 млрд. швейцарски франка, което е значително по-високо от отчетените 762 млн. швейцарски франка година по-рано. Банката обаче отлага целевата си печалба за една година по-късно.Акциите на компанията записаха спад от 4% по време на днешната сесия.

Standard Chartered обяви, че планира да набере 5,1 млрд. долара нов капитал, след като главният изпълнителен директор Бил Уинтърс взема драстични мерки след неочакваната загуба през третото тримесечие. Акциите на компанията потънаха с 6,7%.

Книжата на германския производител на автомобили Volkswagen понесоха още загуби. Това се случи след като американските власти обявиха, че разследват луксозните марки на компанията - Porsche и Audi, за използването на устройства, манипулиращи резултатите от тестовете за отделяните вредни емисии. Компанията отрича обвиненията. Цената на акциите на VW спадна с 1,5% по време на търговията, увеличавайки натиска върху DAX. Книжата на Porsche също записаха загуба от 1,2%.

Но в автомобилната индустрия имаше и добри новини днес. BMW отчете изненадващ ръст на оперативната си печалба през третото тримесечие. Печалбата преди данъци и такси нарасна с 4,3% до 2,35 млрд. евро от 2,25 млрд. евро през същия период миналата година. Акциите на компанията първоначално повишиха цената си, но после се насочиха надолу, затваряйки със спад в цената от 0,8%.

Shell пък обяви плановете си за съкращаване на разходите и реорганизиране на бизнеса си във връзка с планираното придобиване на BG Group за 70 млрд. долара. Акциите на двете компании приключиха търговията с ръст, съответно 3,5% и 2,6%.

Цените на петрола скочиха с 2% след новините за стачката на работниците в петролната индустрия в Бразилия - един от най-големите производители на петрол в света. Фючърсите върху петрола сорт Брент скочиха до 49,74 долара, докато контрактите върху американския суров петрол достигнаха 47,20 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още