IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари изпратиха седмицата с ръстове

Отлагането на увеличението на лихвите в САЩ и вероятността от удължаване на програмата за изкупуване на активи на ЕЦБ подкрепят пазарите

19:30 | 16.10.15 г.
Европейските пазари изпратиха седмицата с ръстове

С повишения на индексите приключи последната за седмицата сесия на водещите европейски пазари благодарение на доброто настроение на водещите пазари в Азия.

Регионалният Stoxx Europe приключи търговията с ръст от 0,6% до 363 пункта. По-рано през деня индексът отбелязваше ръст и с над процент, но повишенията отслабнаха след новината, че Турция е свалила чуждестранен дрон в близост до границата си със Сирия.

В Германия DAX 30 се повиши с 0,39% до 10 104 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 0,62% до 6 378 пункта, а във Франция CAC 40 записа ръст от 0,59% до 4 703 пункта.

С най-силни повишения приключиха акциите на компаниите от сектора на здравеопазването, застрахователите и банките, посочва Bloomberg.

“Тази година може да няма никакво увеличение на лихвите в САЩ. Същевременно може програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка (ЕЦБ) да бъде удължена, както и програмата за количествени облекчения в Япония. Това ще даде тласък на акциите”, коментира пред информационната агенция Джон Пласар от Mirabaud Securities в Женева.

Трейдърите дават 56% шанс лихвите в САЩ да бъдат увеличени през март 2016 г.

В Европа пък последните данни за инфлацията показват, че тя продължава да е твърде далеч от целта на ЕЦБ от 2%. През септември потребителските цени са се понижили с  минималните 0,1%, което е сигнал, че може би са необходими допълнителни стимули.

Акциите на френската международна търговска верига Carrefour SA поскъпнаха с над 6 на сто, след като компанията обяви по-добри финансови резултати от очакваното.

Пазарната оценка на Nestle обаче се понижи с почти 2%, след като най-големият производител на храни в света намали прогнозата си за годишния растеж на приходите. Продажбите за първите девет месеца на годината на компанията също не оправдаха очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още