IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром: До края на годината ще е ясно финансирането за Северен поток 2

Компанията ще изпрати успешна година по отношение на доставките на газ за Европа, смята зам.-директорът й

10:41 | 29.11.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

До края на годината „Газпром“ ще реши начина за финансиране на новия си проект за газопровод - „Северен поток“ 2. В момета се провеждат интензивни консултации за строителството, финансирането и т.н., каза пред ТАСС зам.-директорът на „Газпром“ Александър Медведев.

Според него работата по „Северен поток“ 2 върви по график. Плановете са газопроводът да бъде въведен в експлоатация през 2019 година. Маршрутът на тръбите повтарят трасето на „Северен поток“ - по дъното на Балтийско море. Според досегашните планове „Газпром“ ще изгради две тръби с капацитет от по 27,5 млрд. куб. метра годишно.

Общата стойност на проекта се оценява на 9,9 млрд. евро.

Макар и без осигурено финансиране, "Газпром" вече обяви търг за строителство на газопровода. 

До края на декември газовият гигант ще изпрати и своето предложение за споразумение по отношение на антимонополното дело, което води Европейската комисия. Работата по него се намира в окончателна фаза, стана ясно още от думите на Медведев.

Преди месец руски медии коментираха, че ЕК и "Газпром" са напът да се разберат по казуса, като най-вероятно няма да има наложени глаби на руската компания. "Газпром" е обвинена, че злоупотребява с господстващото си положение на пазара на газ в Източна Европа. 

По отношение на доставките на природен газ за Европа в „Газпром“ очакват, че количествата ще преминат 175 млрд. куб. метра. За първите девет месеца на годината компанията е доставила на своите европейски клиенти малко над 103 млрд. куб. метра. Това представлява ръст от 8,8% на годишна база.

В месеците след септември европейските компании започват да се подготвят за зимния сезон и традиционно заявките за доставка са по-големи.

Най-големият пазар на руския газ в Европа е Германия – за деветмесечието в страната са доставени 34,3 млрд. куб. метра природен газ, което е ръст от 5,9% спрямо същия период на 2015 година.

В Италия обаче доставките са намалели – с 3,5% до 18,3 млрд. куб. метра. Значителен спад има и при доставките за Турция – с 12,4% до малко над 17 млрд. куб. метра природен газ.

Русия и Турция бяха в обтегнати отношения до края на юни, когато Анкара официално се извини за сваления преди година руски военен самолет от турските ВВС.

Като цяло данните на „Газпром“ са, че доставките на газ за Централна и Източна Европа растат с 12,4% до малко над 23 млрд. куб. метра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
"Къде са американските доставки бе алоооу ?!"Чакат на опашката на Дунав-мост... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Лятото много яко думкахте тъпана на диверсификацията и "освобождаването" от руската енергийна зависимост . Зимата мълчите като бити задни части и чакате отново лятото ! Къде са американските доставки бе алоооу ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още