IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" и Saipem се съдят за "Южен поток"

Проблемите около проекта крият оперативен риск за компанията, става ясно от отчета ѝ за 2016 г.

13:54 | 28.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Газпром“ е завел насрещен иск срещу италианската Saipem за проекта „Южен поток“, става ясно от отчета на компанията за 2016 г. Искът е подаден на 10 март 2017 и е на стойност 730 млн. евро.

От своя страна италианската компания заведе иск за пропуснати ползи срещу „Газпром“ във връзка с прекратяване на строителството на „Южен поток“ в началото на миналата година. Проектът беше спрян с изявление на руския президент Владимир Путин по време на посещение в Анкара в края на 2014 година.

Тръбите трябваше да минат по дъното на Черно море и да излязат на европейския бряг край Варна. Сега обаче "Газпром" работи активно за реализиране на наследника на този проект - "Турски поток". 

Искът на Saipem е на стойност 679 млн. евро. Той беше внесен в арбитражния съд в Париж в началото на 2016 година, а в края на годината очакваната компенсация по него беше намалена

Към момента двете страни са в процедура по обмен на информация. Изслушването по това дело е насрочено за май 2018 година, става ясно още от документа.

Делото за „Южен поток“ е посочено като един от операционните рискове за компанията в следващите месеци. В отчета е обърнато внимание и на делото, което води Европейската комисия за злоупотреба с господстващо положение в Централна и Източна Европа.

„На този етап е невъзможно да оценим потенциалното негативно въздействие от воденото разследване върху дейността на „Газпром“ в Европа и финансовото положение на компанията като цяло“, пише в документа. От компанията обаче посочват, че на този етап се върви към произнасяне без финансови санкции.

Риск за газовия гигант са и западните санкции, които ограничават източниците на финансиране и достъпа до технологии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още