IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saipem е подала иск в арбитраж срещу спирането на "Южен поток"

Компанията очаква компенсация от 759 млн. евро от дъщерната компания на "Газпром" - South Stream Transport

10:00 | 01.02.16 г. 1
Saipem е подала иск в арбитраж срещу спирането на "Южен поток"

Италианската компания Saipem е подала иск в арбитражния съд в Париж срещу дъщерната компания на "Газпром" - South Stream Transport, с искане за компенсации за спирането на "Южен поток", съобщава РБК.

Според документи, до които руското издание има достъп, италианската копания е поискала компенсация от 759 млн. евро.

Досега италианската компания е получила общо 795 млн. евро за проекта - 495 млн. евро през 2014 година и още 300 млн. евро през първото тримесечие на 2015 г. Прекратяването на договора за "Южен поток" коства 1,2 млрд. евро на Saipem, става ясно от иска на компанията.

Искът за щети от 759 млн. евро е на базата на оценката за изпълнената до този момент работа по проекта. Източник на РБК в Saipem уточнява, че жалбата може да стане част от по-голям иск за неустойки срещу South Stream Transport. Точната сума още не е определена.

Saipem беше наета като подизпълнител от South Stream Transport да изгради морската част на "Южен поток" - по дъното на Черно море. Компанията дори беше разположила необходимите съоръжения в пристанището в Бургас в очакване на заповед строителството да започне. Вместо това обаче в края на 2014 година руският президент Владимир Путин сложи край на проекта.

На 20 януари 2016 година Газпром прекрати договора със South Stream Transport, чиито дялове междувременно изкупи, за изграждането на "Южен поток", а няколко дни по-късно сключи споразумение за конфиденциалност с дъщерната си компания по отношение на проекта "Турски поток".

От "Газпром" са потвърдили за получаването на жалбата, допълва още РБК. Според руския гигант South Stream Transport се е опитала да реши спора извън съда, но италианският подизпълнител на проекта е завел иска в арбитражния съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Хихихи... Интересно, а SST кого ще подпукат по веригата? И дали верижните дела няма да почукат на вратата на един, дето де пенявеше преди месец, че бил спрял три руски проекта единствено, за да го попляскват по бузката Юнкер, Меркел и третият помощник на помощник-държавния секретар на САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още