IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" прави следващите стъпки за заобикаляне на транзита на газ през Украйна

Монтажният кораб Pioneering Spirit вече се намира край Анапа, откъдето трябва да започне строителството на морската част на "Турски поток"

10:22 | 05.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският газов гигант "Газпром" прави следващите стъпки по плана си за заобикаляне на транзита през Украйна. Руската информационна агенция ТАСС съобщава, че монтажният кораб Pioneering Spirit на компанията Allseas вече са край Анапа, откъдето трябва да тръгне "Турски поток" по пътя си към турския бряг.

Италианската компания беше наета от "Газпром" да изгради 900-те километра тръби от морската част на газопровода по дъното на Черно море. За изпълнението на проекта беше нает един от най-големите монтажни кораби в световен мащаб.

Плановете на руската компания са през "Турски поток" да минават част от доставките на газ за Южна Европа. Капацитетът на двете тръби ще бъде по почти 16 млрд. куб. метра газ годишно. Едната е насочена директно към турските потребители, а втората трябва да доставя газ за европейските клиенти на "Газпром". Пътят на тръбите обаче все още не е уточнен.

В допълнение по време на икономическия форум в Санкт Петербург "Газпром" съобщи за ръст на доставките по "Северен поток" с 13,5% през първите пет месеца на годината.

За компанията това е ясен сигнал, че има нужда от дублиращата мощност на "Северен поток" 2, а така и ще се осъществи в пълна степен идеята за прескачането на Украйна като транзитна страна на руския газ за Европа.

Плановете са и "Турски поток", и "Северен поток" 2 да бъдат финализирани до 2020 г., когато изтича договорът за транзит на природен газ през Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още